Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kapitulacija vlade'

Dala ostavku u grčkoj vladi: Sporazum je grčka agonija!

nadia valavani zamjenica ministar financija grčka ostavka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.07.2015.
u 14:12

Ova 'kapitulacija' je toliko nadmoćna da neće omogućiti regrupiranje snaga. Vaš potpis na sporazumu još će snažnije pogoršati status ionako trpećeg naroda, i to će mu biti težak uteg oko vrata dugi niz godina s veoma malim potencijalom iskupljenja", napisala je Valavani

Grčka zamjenica ministra financija Nadia Valavani (na fotografiji) danas je podnijela ostavku uoči glasanja u Parlamentu o sporazumu koji je premijer Tsipras u ponedjeljak sklopio s kreditorima, piše RT.

Navedeni sporazum nazvala je "grčkom agonijom".

"Alexis, bila sam spremna uložiti sav trud da ove teške pregovore dovedemo do kraja. Međutim, nakon što se naša delegacija obvezala na još strože mjere štednje od prvotnih, pojavila se dvojba – trebam li se povući ili inzistirati na "grexitu". Iz tog razloga više nisam u mogućnosti i dalje biti članica vlade", napisala je u pismu Valavani.

Postignuti sporazum nazvala je "kapitulacijom" vlade koja će pogoditi grčki narod.

"Ova 'kapitulacija' je toliko nadmoćna da neće omogućiti regrupiranje snaga. Vaš potpis na sporazumu još će snažnije pogoršati status ionako trpećeg naroda, i to će mu biti težak uteg oko vrata dugi niz godina s veoma malim potencijalom iskupljenja", napisala je.

Pismo premijeru postalo je javno danas, a objavu je omogućio grčki ministar financija Euclid Tsakalotos.  Valavani je jedna od dvoje njegovih zamjenika i bila je zadužena za naplatu poreza te nadgledanje procesa privatizacije javnih društava.

Grčki parlament danas će glasati o sporazumu štednje koji je premijer Tsipras potpisao s kreditorima u ponedjeljak.

Unutar Syrize ne postoji jednoglasnost. Zastupnici glasanjem mogu prekinuti Syrizinu koaliciju koja se zalagala protiv mjera štednje, a koju sa Syrizom čini desni ANEL. Dogodi li se takav rasplet, u Grčkoj će se raspisati prijevremeni izbori.

Očekuje se da bi parlamentarci o sporazumu mogli raspravljati do dugo u noć. Prihvate li sporazum štednje, očekuju se prosvjedi i nemiri.

>> 'Ne vjerujem u dogovor, potpisao sam ga kako bih izbjegao katastrofu'

Komentara 16

LI
liskovaca
14:48 15.07.2015.

što tek nas čeka!?!?!?!?

TH
than
15:57 15.07.2015.

Kao i mi i oni se zakopavaju iz dana u dan u sve vece blato. I sto dulje ta agonija traje to ce se biti teze izvuci iz nje. Neka izadju iz eurozone, vrate drahmu i krenu jos jednom. Nije da im je ovo prvi put da se moraju izvlaciti iz duznickog ropstva.

NE
Nepobjedivi
14:54 15.07.2015.

Nije ona jedina. Danas ostavke padaju na sve strane. I danas je čak 109 (od ukupno 201) članova Centralnog komiteta Syrize potpisalo peticiju u kojem se odbacuje Tsiprasov dogovor iz Bruxellesa. Među njima je samo 15 članova parlamenta, ali ipak izgleda da se Tsiprasu fotelja počela ljuljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije