Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokirao javnost

Terry Pratchett u švicarskoj klinici snimio eutanaziju 71-godišnjaka

Terry Pratchett
AP/Pixsell
14.06.2011.
u 15:44

Poznati Britanac snimio je dokumentarac o Peteru Smedleyju, koji je samovoljno odlučio umrijeti te pred kamerama popio smrtonosni barbiturat

Engleski pisac i redatelj Terry Pratchett šokirao je britansku javnost svojim dokumentarcem "Odlučio sam umrijeti" emitiranom na BBC-u u kojem je prikazao smrt 71-godišnjeg hotelijera Petera Smedleyja, koji je svoj život samovoljno prekinuo u švicarskoj klinici za eutanaziju Dignitas.

Terry Pratchett otišao je, naime, u švicarsku kliniku i snimao 71-godišnjaka kako pije čašu punu smrtonosnog barbiturata, piše Guardian. Hotelijer je bolovao od poremećaja motorike živčanog sustava i zbog toga se odlučio na smrt.

– Bio sam zaprepašten trenutačnom situacijom. Znao sam da na najmanje tri mjesta u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama postoje klinike za eutanaziju, ali naša vlada okreće tome leđa pa su Britanci prisiljeni ići u Švicarsku učiniti ono što žele – kazao je Pratchett.

Inače, u Klinici Dignitas u posljednjih 12 godina eutanazirano je 1100 osoba.

– Peter je htio pokazati svijetu što se događa i zašto on to želi učiniti. Može se reći da me pogodilo dok smo snimali, jednostavno te preuzme težina same situacije. Čovjek je umro, to je loša stvar. Ali on je želio umrijeti, a to je dobro – kazao je poznati pisac.

Protivnici eutanazije nakon emitiranja dokumentarca optužili su BBC da promiče eutanaziju i pomaže pri umiranju.

– Najnoviji potez BBC-a sramota je za gledatelje koji ih plaćaju. Televizija je od 2008. godine producirala pet dokumentarnih filmova u kojima promovira eutanaziju. Gdje su programi koji promoviraju kvalitetnu skrb, ulaganja u socijalnu podršku? – ogorčen je dr. Peter Saunders, direktor kampanje "Skrb, a ne ubojstvo" koja se zalaže za zabranu eutanazije ljudi.

Ključne riječi

Komentara 7

BL
bellator luminis
16:41 14.06.2011.

Pazi kretensko razmišljanje....Bio sam zaprepašten trenutačnom situacijom. Znao sam da na najmanje tri mjesta u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama postoje klinike za eutanaziju, ali naša vlada okreće tome leđa pa su Britanci prisiljeni ići u Švicarsku učiniti ono što žele – kazao je Pratchett. A šta je sa Magnumom 357?Nikam nemoraš ići,sve obaviš u četri zida!Na koje je sve gluposti spreman čovjek da opravda samoubojstvo!!!!

Avatar Ivica6
Ivica6
18:27 14.06.2011.

Pa, kada pročitam ovo, jasnije mi je zašto je i pederastija u Europskoj zajednici normalna. Legalno je gledati kako se ljudi ubijaju, snimiti i prodavati takve snimke. Požurimo u EU, nemojmo nešto propustiti! :-(

SI
sinaj
16:21 14.06.2011.

Odlično majstore! Neka svi vide kako se u Europi legalno ubija. U toj klinici treba snimiti i jedan Big Brother u kojem će pobjedu odnijeti onaj liječnik koji uspije eutanizirati više ljudi. Al nemojte slučajno eutanizirati životinje jer u demokratskoj i tolerantnoj Europi ipak postoje udruge koje štite živote pasa. A ovom ogorčenom liječniku Saundersu poručujem da je sasvim legitimno da zdravstvo traži što više eutanazije jer kvalitetna medicinska (palijativna) skrb košta, a čemu trošiti lovu na ljude koji ionako više ne mogu biti društvene radilice.Trebao je snimiti i jedan filmić o abortusu pa da vidimo kako se dijete izmiče oštrim predmetima liječnika koji su položili Hipokritovu, pardon Hipokratovu, zakletvu. Saundersu, pređi ti u udrugu za zaštitu životinja, ovo ti je čisti Sizifov posao. Ili barem promiči \'\'prava\'\' homoseksualaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije