Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova taktika

Telefonska upozorenja: Napustite svoj dom, upravo 
na vas šaljemo razorne rakete

Pojas Gaze
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
10.07.2014.
u 23:46

Sve je izgledniji i upad Izraela u pojas Gaze, što neće biti lako izvesti

Izrael je u napadima na Gazu počeo primjenjivati novu taktiku. Kako bi smanjio civilne žrtve, ali i pokazao moć svojih obavještajnih službi te pojačao psihološki pritisak na Palestince, Mosad sada, nekoliko minuta prije zračnog udara na cilj, nazove telefonski stanovnike kuće koja će biti gađana i obavijesti ih da odmah napuste objekt. Desetak minuta kasnije, raketa pogađa cilj.

Bolnice bez lijekova

Broj žrtava neprestano raste, i sve je izglednije da će sukob koji se rasplamsao prije nekoliko dana, nakon ubojstva trojice izraelskih i jednog palestinskog dječaka, prerasti u “drugo poluvrijeme” velikog sraza Izraelaca i Hamasa koji se, bez pobjednika, odvijao krajem 2012. godine. Iako međunarodna zajednica pritišće obje strane da dogovore bezuvjetni prekid vatre, nema nikakve naznake o skorašnjem završetku krvavih sukoba. Dok izraelski dužnosnici kao uvjet za prekid zračnih napada traže da Hamas prekine s raketiranjem izraelskih gradova, Hamas traži potpunu deblokadu pojasa Gaze. Stanje na tom palestinskom području, koje ni u uvjetima mira ne nalikuje na civiliziranu sredinu na kakvu smo navikli u Europi, na području na kojemu nema redovite opskrbe vodom i strujom, na kojemu gotovo da i ne vrijede zakoni osim zakona sile, sve je teže i teže.

– Nema lijekova... Imamo više od tisuću ranjenih, ne znamo kako i na koji način ih liječiti – rekla je za Večernji list glasnogovornica Hamasa Isra Al-Modalal koja se trenutačno nalazi u pojasu Gaze.

Čekaju ih samoubojice

S druge strane, i Izraelcima je očito prekipjelo, a ubojstvo trojice otetih i smaknutih izraelskih tinejdžera čija su tijela pronađena prije nekoliko dana samo je bila kap koja je prelila čašu strpljenja Tel Aviva. Naime, Hamas već godinama sa svojim ogromnim raketnim potencijalom, arsenalom koji se procjenjuje na oko 10 tisuća projektila, predstavlja prijetnju stabilnosti izraelske države, a Netanyahuova vlada očito pokušava riješiti taj problem.

– Izrael ima pravo braniti se od terorističke prijetnje. Kao što smo sprečavali dopremu oružja u Gazu morskim putem, tako ćemo riješiti i problem Hamasa – ustvrdio je za Večernji list vojni analitičar i umirovljeni izraelski general Dov Tamari. Ipak, prodor kopnenim putom u Gazu nipošto za Izrael ne bi bio lak zadatak jer na gusto naseljenom području čekaju tisuće Hamasovih bombaša samoubojica.

>> Cijena je skupa, ali krenuo je obračun na 'Divljem zapadu'

Ključne riječi

Komentara 25

JO
jokitoki
03:15 11.07.2014.

hello. govori vam cionist, hello govori vam ukupacijska vojska , hello ,hello achtung achtung !!! za 2 minuta gadjamo vas samo raketnim bombama sa fosforom , hello hello Achtung! achtung! cujete nas odgovorite !!?..-shalom druze major Benjamin shalom, oni vass ne mogu cuti, poslali smo rakete 10 min ranije ,naravno diskretno

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
01:23 11.07.2014.

I to svijet dopusta ubijanje civila malu nevinu djecu ? Atomske su bombe pale na kriva mjesta ...

MI
Milivoje
02:55 11.07.2014.

alo, ovo nije sala, pozdravljamo vas , i bezite imate 10 min,vi ste naznaceni zutom trakom, vasa kuca ne postoji za 5 min

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije