Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJA

Svećenici 'duhovno čistili' trasu kojom je prošao beogradski Pride

Parada
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.09.2014.
u 20:13

Čule su se i parole "Srbija-Rusija, ne treba nam unija", ali i razne uvrede na račun policije

Članovi desničarskog, nacionalističkog, rusofilskog pokreta Dveri koji su danas bili, uz pravoslavno svećenstvo, najveći protivnici beogradskog Gay pridea, nazočili su u Hramu sv. Save molebanu, pravoslavnom crkvenom bogosluženju kojim se molitveno obraća Bogu ili Bogorodici, a potom i ispred Saborne crkve. Oko tisuću pristalica ovog pokreta prošlo je trasom kojom se danas kretala praznim beogradskim ulicama Parada ponosa, a kada su naišli na manju skupinu Rusa koji u ih očito ohrabrili, primjećuju reporteri s mjesta događaja, pa su počeli vikati "Ubij pedera!".

Dvojica prosvjednika su bezuspješno pokušala ući u veleposlanstvo Francuske, a cijelim putem su izvikivali parole protiv LGBT populacije i uvrede na račun aktualnog premijera Aleksandra Vučića, a skandirali su haaškim optuženicima za genocid Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Čule su se i parole "Srbija-Rusija, ne treba nam unija", ali i razne uvrede na račun policije koja je preventivno bila raspoređena ispred zgrada državnih institucija.

Procesija je krenula oko 17 sati predvođena križevima i crkvenim zastavama, a planirano je da šetnja ide istim putem kojim je danas išao i Prade s tim što će biti završena u Sabornoj crkvi gdje će bit još jedan moleban.

- Moleban je organiziran kako bi "duhovno očistili grad" nakon održane Parade ponosa - kažu organizatori skupa. Na početku kolone netko je započeo pjesmu "Uskliknimo s ljubavlju", ali masa to nije prihvatila, već je umjesto toga pjevala "Ubij pedera!" i "U boj krenite junaci svi" što dovoljno govori o namjerama sudionika skupa. - Sveti Savo pomozi da dio našeg naroda koji je zastranio, povratimo i da se ti ljudi duhovno izliječe - poručio je duhovnik koji je vodio moleban.

>> Huligani napali zgradu B92, bacili bombe na policiju, zapalili autobus

>> Objavljena snimka na kojoj policija tuče brata Aleksandra Vučića

Komentara 18

TH
thekurcula
21:51 28.09.2014.

I ovo oni nazivaju uspešnom "paradom"!?? Sve što nosi uniformu u Srbiji bilo je danas angažovano u Beogradu! Ccentar grada je potpuno ispražnjen i niko bez pozivnice nije mogao na kilometar bliže prići!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:30 28.09.2014.

Mudar potez, sveštenici! Samo nemojte opet blagoslivljati koljače ako krenu prema mojoj spilji.

Avatar spira
spira
20:43 28.09.2014.

rusofilski pokret Dveri?? HOHOHO jadno novinarčić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije