Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROČITAJTE IZDVOJENO MIŠLJENJE O PRESUDI ŠEŠELJU

Sutkinja Lattanzi nije se složila s ostalim sucima: 'Imala sam osjećaj da se vraćam stoljećima unatrag'

flavia lattanzi
Foto: Wikimedia Commons
31.03.2016.
u 13:26

Lattanzi se nije složila s većinom zaključaka većine članova Raspravnog vijeća

Haaški sud nakon izricanja oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju objavio je izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, koja se nije složila s većinom zaključaka većine članova Raspravnog vijeća.

– Dok sam čitala presudu većine članova Vijeća, imala sam dojam da sam se vratila puno stoljeća unazad, u davno vrijeme povijesti čovječanstva, kada su Rimljani, da bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubojstva političkih neprijatelja u građanskim ratovima, govorili: U ratu zakoni šute – stoji, između ostalog, u izdvojenom mišljenju sutkinje Lattanzi.

 

Lattanzi, navodi se također u mišljenju, napominje da većina članova Vijeća nije uzela u obzir klimu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svjedoke.

– Lattanzi je uvjerena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sustavni napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovječnosti, između ostalog i u Vojvodini – navodi se.

Lattanzi ističe da, u svjetlu dokaza, nije razuman zaključak da je prisilno premještanje nesrpskog stanovništva iz određenih sela autobusima predstavljalo operaciju "humanitarne pomoći".

Izrazila je uvjerenje da u spisu predmeta postoje svi dokazi potrebni da bi se izvan svake razumne sumnje zaključilo da je u Hrvatskoj i BiH izvršen rasprostranjen ili sustavni napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovječnosti.

– Pod izgovorom da je Tužiteljstvo loše obavilo svoj posao – a uvijek se može bolje, pa je tako i Raspravno vijeće moglo bolje raditi od samog početka ovog predmeta, usprkos poteškoćama s
kojima se tijekom suđenja suočavalo – većina članova Vijeća zanemaruje sva pravila međunarodnog humanitarnog prava koja su postojala prije osnivanja ovog Međunarodnog suda, kao i sva pravila mjerodavnog prava koja su formulirana tijekom njegova rada, da bi u svojoj presudi oslobodilo Vojislava Šešelja – poručuje Lattanzi.

Cijeli sažetak mišljenja čitajte ovdje:

160331 Summary of the Partially Dissenting Opinion

 

>> 'Ova presuda je sramotna za Haaški sud i predstavlja poraz Haaškog tužiteljstva'

Komentara 71

Avatar abakus
abakus
13:48 31.03.2016.

Realno, ne vidim zašto bi Šešelj trebao biti osuđen kad živimo u društvu u kojem je jedan zločinac poput tita i dalje osoba po kojoj trgovi i ulice nose imena i kojeg i dalje njegovi sljedbenici hvale i brane. Dokle god je to tako, što se mene tiče može i Pol Pot dobiti Nobelovu nagradu za mir. To nisu zakoni, tu nema poštovanja čovjeka, nema kazne za ubojice i nalogodavce ubojstava, za ratne huškače i zločince i nema pravde. Neka. Neka se samo Šešelj šepiri. Tako i mi već desetljećima gledamo ime onog zločinca na trgu HNK i bal njegovih simbola koji se svake godine iznova održava u Kumrovcu - u čemu je razlika između Šešeljevog likovanja i četničkih šubara u Srbiji i toga?

PA
Pape5
13:38 31.03.2016.

Sutkinja Lattanzi, je u ovoj nakaradnoj presudi, jedina svijetla točka.

Avatar Linux
Linux
13:55 31.03.2016.

da li nas ovdje ima prognanih od strane srba? ja sam jedan od njih. zasto vecernji list, tj njihovi urednici, moderatori baniraju ljude koji su protiv seselja a nisu sirili nigdje mrznju kao sto to je radio seselj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije