Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Sud Talijanki zabranio darivanje zametaka za istraživanja

adelina
Foto: Thinstock
06.09.2015.
u 14:14

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) nije se izravno bavilo osjetljivim i kontroverznim pitanjem kada počinje život, no jednoglasno je zaključilo da se ljudski embrij ne može svesti na stvari i imovinu.

Talijanka Adelina Parrillo željela je donirati pet embrija nastalih 2002. potpomognutom oplodnjom za znanstveno istraživanje za liječenje teških bolesti nakon što joj je partner novinar poginuo 2003. u bombaškom napadu izvještavajući iz Iraka. Nakon njegove smrti odustala je od trudnoće smatrajući da ima pravo svoje embrije donirati za znanstveno istraživanje iako to Italija zabranjuje. No, to joj nije dopustio ni Europski sud za ljudska prava (ESLJP). Premda se Veliko vijeće ESLJP-a nije izravno bavilo osjetljivim i kontroverznim pitanjem kada počinje život, jednoglasno je zaključilo da se ljudski embrij ne može svesti na stvari i imovinu.

Zabrana uništavanja embrija

No, jesu li embriji život, ESLJP se nije izjasnio o tome. Obrazložili su i da nema dokaza da bi pokojni partner Adeline Parrillo, koja danas ima 57 godina, htio donirati embrije u medicinske svrhe, zaključivši da je zabrana u ovom slučaju nužna i da Parrillo nije povrijeđeno pravo na privatni život. I Italija kao i Hrvatska zabranjuje uništavanje embrija i njihovo korištenje za znanstveno istraživanje jer se embriji, ako nisu implantirani u maternice žena, moraju čuvati u zamrznutom stanju ili ih, primjerice, biološki roditelj embrija može donirati neplodnom paru.

Inače u Hrvatskoj nije zaživjela donacija spolnih stanica i embrija, ali je propisana zakonom. Da Italija dopušta uništavanje i doniranje embrija za znanstvene svrhe ESLJP bi poštovao tu odluku jer u Europi, dok se znanstveno ne utvrdi tajna života, nema konsenzusa o tom pitanju i različite zemlje imaju različit pristup. Parrillo je u prosincu 2011. tražila da joj prepuste embrije, pohranjene u banci za zamrzavanje radi istraživanja matičnih stanica, ali zahtjev joj je odbijen jer je u Italiji znanstveno eksperimentiranje embrijima zabranjeno. Onome tko prekrši tu zabranu prijeti od dvije do šest godina zatvora i globa od 50.000 do 150.000 eura. Inače, ESLJP je prvi put odlučivao u ovom slučaju obuhvaća li “pravo na poštivanje privatnog života” i pravo na donaciju embrija za znanstvena istraživanja. ESLJP citira i mišljenje talijanske komisije za embrije koja je 2010. zaključila da se embriji smiju odmrznuti samo kada se umeću u maternicu majke ili druge žene ili kada se medicinski dokaže da embrij nije vitalan.

Održavati na životu

Odmrzavanje jednom zamrznutog embrija ako se ne implantira znači njegovu smrt. Talijanska komisija za embrije zaključila je da se može pretpostaviti da će napredak u znanosti jednom omogućiti da se odrede metode za dijagnosticiranje njihove smrti, a dok znanost ne bude mogla utvrditi kad je točno embrij mrtav, moraju se održavati na životu čak i tamo gdje im je sudbina neizvjesna. Amir Muzur, prof. i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini na riječkom Medicinskom fakultetu i bioetičar, presudu ESLJP-a komentira:

– Generalno mogu reći da je embrij na neki način život čak i u najranijim fazama. Slažem se s ovakvom presudom. Što znači umjetna oplodnja za osobu nego da dobije potomstvo ako joj to nije omogućeno iz medicinskih razloga. Ne može se nakon toga taj embrij dati iskoristiti za bilo koju svrhu, pa i za znanstvene, osim za jedinku koja će obogatiti društvo. Što je bioetika nego kupovanje vremena da se zakoče stvari koje idu prebrzo u odnosu na naša znanja. Tajnu života još ne znamo i kada počinje život, i ne vjerujem da ćemo ju tako skoro spoznati i zbog toga se u ovakvim slučajevima postupa iz opreza – kaže prof. Muzur.

Dokumenti Vijeća Europe i EU potvrđuju da države uživaju širok raspon diskrecije u zakonodavstvu u pogledu uništavanja embrija zbog pluraliteta europskih viđenja početka života. Prema preporuci Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 1989. o uporabi embrija i fetusa u znanstvene svrhe, zabranjuje se namjerno stvaranje i/ili održavanje u životu embrija ili fetusa bilo in vitro ili in utero za istraživačke svrhe, radi dobivanja genetskog materijala, stanica, tkiva ili organa.

>>Europljani putuju u Ameriku kako bi odabrali spol djetetu

>>Don Živko Kustić: Teško je biti hrvatski grkokatolik

Komentara 6

HO
homofob
15:39 06.09.2015.

Suseni repic dazdevnjaka, tri nogice sismisa, lupina jajeta zmije, obrve zabe - stuci u prasak pa dodati jedan ljudski embrio i evo cudesnog napitka koji lijeci sve! Danasnji nazovi znanzstvenici se mentalno zapravo i nisu puno odmakli od tamnih vremena praznovjerja! U cemu je organ nerodena djeteta drugaciji od organa djeteta sto trci uokolo? Imamo "religiju" zrtvovanja ljudskih bica - to je sve!

NO
notthatperson
15:02 06.09.2015.

Ajde nesto pozitivno danas.

MX
Mister X
11:18 07.09.2015.

Sud Talijanki zabranio darivanje zametaka za istraživanja, ništa to nije koliko se sječamo nekada je bilo i zabranjeno govoriti da je zemlja okrugla . Neke zabrane ne znače da imaju smisao da su ispravne ili nešto što je u redu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije