Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGAVA KAMERE

Stoji iza Trumpovih odluka: Ovo je čovjek zbog kojeg su zabrinuti mnogi kritičari

bannon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
31.01.2017.
u 14:26

Za razliku od drugih savjetnika, Bannon se ne pojavljuje često na televiziji ili na večerama u Washingtonu.

U 10 dana od inauguracije Donalda Trumpa, Steve Bannon brzo je prikupio moć u Zapadnom krilu te se pozicionirao kao osoba na koju Trump ne vidi kao običnog zaposlenika

- On Trumpu govori da može ostvariti sve što je obećavao u kampanji - kazala je osoba koja je dobro upoznata s Trumpovom administracijom

Bannon, bivši šef Breitbart Newsa, zbog takvih je poteza dobio naklonost Donalda Trumpa, a svojim se djelovanjem pozicionirao kao neprijatelj vašingtonskog establišmenta, uključujući republikance.

Tijekom prijelaznog razdoblja držao se dalje od odluka za zapošljavanje na nižim razinama te je izbjegavao susrete osoblja jer se fokusirao samo na oblikovanje vlade. Bio je 'integralni' proces Trumpova odabira osoba koje će biti u neposrednoj blizini tima, piše Politico.

Bannon i viši savjetnik Stephen Miller pomogli su postaviti političke i ideološke temelje za uspon Trumpa prije nego je on došao na scenu. Breitbart je tu odigrao veliku ulogu promovirajući ideju da su republikanski zakonodavci izdali američke radnike kada je u pitanju trgovina i imigracija. 

Oni su također bili odgovorni za postavljanje Trumpovog 'akcijskog plana' u prvim tjednima u Bijeloj kući razvijajući izvršne naloge i memorandume. Također su odlučivali kada će Trump potpisivati nove dokumente, tvrde ljudi koji su upoznati s procesom

Za razliku od drugih savjetnika, Bannon se ne pojavljuje često na televiziji ili na večerama u Washingtonu. Često psuje i oblači se ležernije nego većina osoblja Bijele kuće, a s Trumpom radije priča u privatnosti nego tijekom velikih sastanaka

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani tvrdi da Bannon ima odlično razumijevanje za američku javnost te da Trumpu govori što ljude stvarno uznemirava.

- Trump se općenito slaže s njim - rekao je Giuliani.

Mnogi kritičari zabrinuti su zbog Bannona koji je vodio Breitbart News koji se povezivao s radikalnim desničarima i nacionalistima. Bannon i Miller napisali su Trumpov govor za inauguraciju, a nakon toga Trumpu su savjetovali da zauzme ratoboran gard, posebice prema medijima.

Osoba bliska administraciji tvrdi kako Steve 'upravlja Trumpovim glasom' te da mu prezentira stvari za koje je siguran da će mu se svidjeti te mu 'stavlja riječi u usta' za koje zna da će htjeti reći.

>> Trump: Priebus predstojnik ureda, Bannon visoki savjetnik

Komentara 4

PP
pp
15:14 31.01.2017.

Novinari večernjeg zabrinuti, čitatelji oduševljeni...

CI
cicibela
15:44 31.01.2017.

Novinari valjda znaju da je "dosadašnji američki establishment" poražen na svim poljima, samo što o tome nisu izvještavali, osim u crticama. Amerika, kao predvodnik neoliberalizma i globalizacije, doživjela je totalni ekonomski i financijski poraz od Kine, a vojni poraz od Rusije u Siriji. Dakle, poraz dosadašnje paradigme je uzrok pojave Trumpa. Nije on usmljeni lunatik koji se niotkud pojavio, kako vi mediji sugerirate, nego novi projekt na koji je Amerika bila prisiljena izmijenjenim odnosima ekonomskih i vojnih snaga u svijetu. Da ste redovito, cjelovito, i objektivno izvještavali o događajima u Aziji i na Blislom istoku pojava Trumpa vas ne bi nimalo iznenadila. Naprotiv!

Avatar superhik74
superhik74
15:15 31.01.2017.

Na slici jest covjek koji stoji iza vecine Trumpovih odluka ali on nije Bannon nego prvi s lijeva, Kushner. To je tip koji iz sjene kontrolira Trumpa (osim toga mu je i ozenio kcer Ivanku). Bannon nema veze s vecinom Trumpovih odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije