Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na granici

Slovenija se ne protivi ogradi koju podiže Austrija

migranti, Austrija, austrijska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
07.12.2015.
u 22:52

Komentirajući početak postavljanja ograde, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je riječ o privremenoj mjeri koju je Austrija dogovorila sa Slovenijom radi boljeg usmjeravanja vala izbjeglica i migranata.

Slovenija se ne protivi ogradi koju Austrija postavlja uz granični prijelaz Spielfeld/Šentilj kojim je do sada prošao najveći broj izbjeglica unatoč nekim mišljenjima da bi to vladi premijera Mire Cerara trebao biti poziv na buđenje.

Komentirajući početak postavljanja ograde, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je riječ o privremenoj mjeri koju je Austrija dogovorila sa Slovenijom radi boljeg usmjeravanja vala izbjeglica i migranata. 

Da se ne radi ni o čemu neočekivanom čemu bi se Slovenija morala suprotstaviiti svjedoči i činjenica da Austrija na svom ozemlju uz isti prijelaz postavlja novi centar za izbjeglice, što znači da će ih nastaviti primati, ocijenili su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

S druge strane, oporbene stranke koje su više puta upozorile Cerara da bi se Slovenija zbog propuštanja velikog broja izbjeglica bez prave kontrole mogla naći izvan šengenske zone, tvrde da je austrijska mjera razlog za zabrinutost.

- To je alarm koji morao probuditi slovensku vladu- kazao je za opozicijski portal "Nova24.tv" bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Kako se ne bi izložila opasnosti da ostane izvan šengenskog prostora nakon što se formira tzv. mini-schengen o kojemu se već neko vrijeme nagađa, Slovenija bi morala pojačati kontrolu izbjeglica na granici s Hrvatskom, ocijenio je Rupel.

Smatra da bi Slovenija trebala propuštati samo migrante s putovnicom i šengenskom vizom, a Europsku uniju traži da pomogne Sloveniji nadzirati granice prema Hrvatskoj uz koju je već postavila 110 kilometara žičane ograde radi boljeg usmjeravanja migrantskog vala. 

>> Austrija priprema postavljanje ograde na granici sa Slovenijom

Komentara 2

Avatar Olujni
Olujni
01:36 08.12.2015.

Znači primali bi Slovenci samo arapske dezertere sa putovnicom i šengenskom vizom? U stvarnosti niti jednoga, jer oni svi osobne dokumente bacaju u rijeku. Inače kao Slovenija se ne protivi austrijskoj žici na granici, a kao da bi se nešto promijenilo i da se protive? Baš će biti zanimljiva reakcija Slovenije ako im Austrijanci postave žicu na nekom komadu Slovenije ali su male šanse za to, jer su Austrijanci za razliku od Slovenaca kulturan narod i uredjena pravna država.

BJ
Bjelovar112
08:43 08.12.2015.

super ostaju slovenci u okruženju sad samo pustit ovce da pa su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije