Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka britanskoj premijerki

Škotski nacionalisti: Velika Britanija nema mandat za 'tvrdi Brexit'

theresa may
Foto: Reuters/PIXSELL
09.10.2016.
u 08:22

Theresa May je prošlog tjedna rekla da do ožujka 2017. želi pokrenuti dvogodišnje pregovore oko izlaska Velike Britanije iz EU, što je popraćeno padom funte na najnižu razinu u posljednju 31 godinu.

Škotska nacionalna stranka (SNP) poručila je danas da britanska premijerka Theresa May nema demokratski mandat za provedbu takozvanog 'tvrdog Brexita' koji će smanjiti političke i trgovinske odnose s Europskom unijom.

Za razliku od sunarodnjaka u Engleskoj i Walesu, većina Škota glasovala je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, a SNP uoči svoje godišnje konferencije, poručuje da lipanjski rezultat referenduma može otvoriti pitanje oko raspisivanja drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti.

Kreću pregovori oko izlaska iz EU

May je prošlog tjedna rekla da do ožujka 2017. želi pokrenuti dvogodišnje pregovore oko izlaska Velike Britanije iz EU, što je popraćeno padom funte na najnižu razinu u posljednju 31 godinu.

Pad je bio potaknut zabrinutošću da konzertativna vlada premijerke May više zagovara 'tvrdi Brexit' koji bi suzbio migraciju, ali i ograničio pristup jedinstvenom tržištu EU-a  nego 'meki' koji bi bio okrenut održavanju bliskih gospodarskih odnosa s EU.

Komentara 2

Avatar zirkus3
zirkus3
10:36 09.10.2016.

"skotski nacionalicti",autor HINA,to je za ne upucene ispostava crvenih fasista u hrvatskoj,dokaza na pretek

DU
Deleted user
23:33 09.10.2016.

u iduce 2 godine UK se raspada na Englesku,Wales i Skotsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije