Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi razgovarati

Sirijski predsjednik al-Assad: Spremni smo započeti pregovore s oporbom

Bashar al-Assad
Foto: Reuters/PIXSELL
11.12.2015.
u 23:20

Spremni smo danas započeti pregovore s oporbom. No to ovisi o definiciji oporbe, rekao je Bashar al-Assad

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je kako je spreman pregovarati s oporbom o okončanju sirijskog građanskog rata, dan nakon što su oporbene skupine objavile da podržavaju razgovore s vladom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. 

"Spremni smo danas započeti pregovore s oporbom. No to ovisi o definiciji oporbe", rekao je al-Assad u intervjuu za Španjolsku novinsku agenciju (EFE).

"Oporba za svakoga u ovom svijetu ne znači militante. Velika je razlika između militanata, terorista i oporbe".

Građanski rat između nekoliko frakcija sada je u petoj godini i usložnjen je usponom terorističke skupine Islamske države u istočnoj Siriji.

Ni Islamska država niti ogranak al Qaede Fronta al-Nusra nisu pozvane na ovotjedne oporbene razgovore, a Assad je rekao da će pregovarati s onima koji su bili na konferenciji u Rijadu u prvim znakovima političkog približavanja.

"Od samoga početka sukoba u Siriji usvojili smo dijaloški pristup sa svakom stranom u sirijskom sukobu", rekao je Assad.

U četvrtak su se umjerena oporba i neke oružane  skupine suglasile da će sudjelovati u pregovorima s režimom iz Damaska i formirale skupinu nazvanu Visoko povjerenstvo koje će birati izaslanike za pregovore planirane za sljedeći mjesec. 

>> Sirijska oporba spremna pregovarati s Assadovom vladom

Komentara 42

Avatar Abcd....
Abcd....
03:00 12.12.2015.

Gosp. Assad ne bi trebao pregovarati sa teroristima dok ne poloze oruzje.

DU
Deleted user
02:58 12.12.2015.

Ovo su besmislice. Mi imamo zapadnjačke zionističke standarde, pa mislimo da cio svijet treba da se ponaša tako. Muslimani imaju drukčija pravila. Kakva zapadnjačka demokracija u arapskom i muslimanskom svijetu. Kod njih je 1473. godina, oni i realno žive u XV soljeću. Ta plemena i narodi ne trebaju demokraciju, jer je ne žele. Oni grade svoje države na jakim autoritarnim vođama. Neka mi bilo tko navede bilo koju arapsku i muslimansku državu od Maroka do Indonezije gdje vlada demokracija zapadnog tipa? Zato Assad niti ne treba da pregovara, sa nekakvom "oporbom", već da ojača što više autokratsku državu, kakve su sve okolo njegove.

Avatar superhik74
superhik74
17:08 12.12.2015.

Sirijska vlade je pregovarala s oporbom punih 3 godine, Zeneva 1 i Zeneva 2, pre govori su se odavno dogodili Ali je "oporba" odbacila pregovore jer I'm je Hillary Clinton obecala smjenu rezima silom: "Assad days are numbered." Sada su shvatili da su iskoristeni I prevareni radi plinovoda Katar-Turska koji je Sirijska vlada odbila pa im je zato I organiziran "uvoz demokracije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije