Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partneri

Sirija, Iran i SAD idu na islamiste u Iraku

Irak
Foto: Reuters/ PIXSELL
25.06.2014.
u 23:22

Američke bespilotne letjelice uskoro će početi neutralizirati pripadnike ISIL-a, kaže Abbas al-Bayati iz iračke vojske

Nakon što je iračka televizija objavila kako su zračne napade na islamiste izveli američki zrakoplovi, opće veselje zavladalo je među Iračanima. Međutim, Pentagon i Bijela kuća tu su informaciju opovrgnuli. Sirijski vojni izvori potvrdili su kako su zračne napade na položaje terorističke organizacije ISIL-a izveli sirijski bombarderi.

Časnik sirijskih obavještajaca Gayas Husein kazao je za Večernji list kako su sirijski bombarderi u koordinaciji s iračkom vojskom napali uporište ISIL-a u gradu Al-Qaim i njihove položaje duž iračko-sirijske granice. Ubijeno je više desetaka islamista. Gayas ističe kako je cilj akcije zaustaviti prodor snaga ISIL-a. Naglasio je kako će i dalje sirijski bombarderi uz dozvolu iračkog ministarstva obrane bombardirati položaje ISIL-a unutar iračkog teritorija. U Bagdad je već stiglo 90 vojnih osoba, koji će se pridružiti stručnjacima koji djeluju u okrilju američkog veleposlanstva. Tim od 40 specijalaca već je ranije stigao u Irak, kako bi napravio prvu procjenu situacije na terenu i uspostavio zajednički operativni centar s iračkom vojskom. Član odbora iračke sigurnosti i obrane, Abbas al-Bayati, kazao je za Večernji list kako, vojni američki savjetnici koji su stigli u Irak pomoći će u organizaciji borbe protiv islamskih militanata.

– Američke bespilotne letjelice uskoro bi mogle početi neutralizirati pripadnike ISIL-a. Amerikanci će Iračanima pružiti potrebno oružje za borbu protiv terorizma – ističe Al-Bayati. Iran je jučer objavio da je duž granice s Irakom borbenu gotovost vojske podigao na najvišu razinu. Sirija, Amerika i Iran očito su spremni za bitku protiv ISIL-a.

Pritisak na iračkog premijera Al-Malikija nakon SAD-a stigao je i od kancelarke Merkel, koja traži da “iračka vladu zastupa interese svih skupina jer to dosad nije činila”.

>> Irak će se raspasti na 3 dijela: Suniti, šijiti i Kurdi šire svoja područja interesa

Ključne riječi

Komentara 18

DI
dokazano.istinito
01:26 26.06.2014.

ako je jednom napadnuta amerika od nekih pojedinaca, ako to zovemo teror,sta je ovo ne drugo vec trece,cetvrto,peto itd...mapadanje i bomardiranje pored ostalih i djeca i zene na stotine i tisuce,na milion zrtva,ne samo u iraku, avganistanu,siriji itd..zar ima vecece nepravde no one u palestini i egiptu, gdje svaka dusa razumni covjek moze da shvati da su one prozivjele i zive u stalnoj nepravdi ,i to nepravdi tato sto neki u zapadu i njihovi diktatori to zele..gdje ce im dusa i savjet,kada budu izasli pred Bogom, je pravdu ce zatraziti i racun ce zatraziti svaki covjek i svaka zivotinja tojest i insekti pred Bogom ,i one bebe i ona djeca koja su izdahnuli zbog nepravde prema njima, i oni koji su muceni ili silovani.

M3
Miške 3
06:30 26.06.2014.

Hasane, na ćijoj ste vi strani? Pitanje: dali su u BiH sunitiski ili šeitski muslimani ? Uz dužno poštovanje, naravno.

Avatar Bodin
Bodin
19:35 26.06.2014.

Ohohhoo, e ovo se vec zovu ciste l a z i !!! SAD koji je te teroriste finansira i naoruzava da se "bori" protiv njijeh! Kako da ne! Bore se Sirija i Iran - ka sijitski blok - jeste, alii SAD se ne bori sigurno protiv njijeh, da se oni bore vec bi mi do sada vidjeli zracne napade i "cizme na zemlji" kako taj Zapadnjacki olos cesto kazati znade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije