Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPLET SUKOBA

Tajni plan Obame i Putina: Osam točaka za rješenje sirijske krize

Putin Obama
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
27.10.2015.
u 11:00


Informaciju je objavio londonski list na arapskom Al Quds Al Arabi

Ruska vojna intervencija u Siriji i veliki priljev migranata u zapadnu Europu prisilili su svijet da što prije nađe političko rješenje za krvavi rat u Siriji. Prema mišljenju analitičara, rješavanje sukoba u Siriji nikada nije bilo bliže. Naime, londonske dnevne novine na arapskom jeziku Al Quds Al Arabi objavile su da je na sastanku u Beču ministar vanjskih poslova Rusije Sergije Lavrov predao svom kolegi, državnom tajniku SAD-a Johnu Kerryju rusku inicijativu od osam točaka za zaustavljanje krvavog rata u Siriji, što je za Večernji list potvrdio i visoki izvor iz ministarstva vanjskih poslova Sirije.

Assad dio tranzicije

Naš izvor kazao je da su Rusi obavijestili službeni Damask kako su se Amerikanci načelno složili s ruskom inicijativom, ali uz mogućnost malih korekcija o kojima bi se trebali dogovoriti idući petak na sastanku u Beču. Ruska inicijativa predlaže plan od osam točaka prema kojima bi prisilili sve zaraćene strane da sjednu za stol i dogovore se o mirnom političkom rješavanju sirijske krize jer će u protivnom biti vojno poražene. Među ostalim pripremila bi se konferencija na kojoj bi se trebali dogovoriti izmjena ustava te datumi održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora na kojima se ne bi mogao kandidirati sadašnji predsjednik Bashar al-Assad kao što traži oporba, a to jamči i sam ruski predsjednik Putin.

Da osim SAD-a, načelno, na rusku inicijativu pozitivno reagiraju i regionalne sile koje su omekšale svoj stav o Siriji, a podupiru sirijsku opoziciju – Turska i Saudijska Arabija – dokazuje i izjava ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije Adeala Al-Jubeira koji je za posjeta Egiptu u nedjelju rekao da ima puno napretka u pregovorima za rješavanje sirijskog problema. I predsjednik Egipta Al Sisi također je podržao rusku inicijativu o rješavanju sirijske krize kazavši kako se protivi bilo kakvoj vojnoj akciji koja bi rušila vlast jer institucija u Siriji mora opstati i treba dati punu podršku političkom rješavanju sirijske krize. Turska, koja je bila najveći zagovornik odlaska Bashara al-Assada s vlasti, sada je promijenila retoriku i nema ništa protiv da Assad bude dio tranzicije jer se Turska trenutačno nalazi u izuzetno teškoj situaciji i želi da se rat u Siriji što prije i na bilo koji način završi.

Strah od kurdske države

Naime, Turska se suočava s velikim izazovima, pogotovo nakon što su Kurdi obranili grad Kobane i osvojili izuzetno važan strateški grad Tal Abyad, koji povezuje teritorij koji je pod njihovom kontrolom i oko 400 kilometara granice s Turskom pa su kurdske postrojbe narodne zaštite to područje proglasile autonomnom pokrajinom. Erdogan je svjestan da je time povećana opasnost od kurdskog separatizma, naročito ako se uzmu u obzir njihove pretenzije o odcjepljenju i stvaranju kurdske države koja bi se uz sirijski i turski teritorij protezala sve do planine Kandil u Iraku.

Predsjednik Erdogan u nekoliko je navrata kazao da je zbog proglašenja kurdske autonomne pokrajine u Siriji spreman čak i vojno intervenirati. U međuvremenu zbog najnovije ruske inicijative i Saudijska Arabija i SAD zaustavili su isporuku oružja umjerenoj sirijskoj oporbi. Regionalni lideri složni su u tome da su danas umjesto rušenja Assada prioriteti borba protiv terorizma i uništenje ISIL-a.

>> Kerry: Ništa se ne može učiniti ako Asad ostane na funkciji. Lavrov: Neka o njemu odluči narod

>> Što su dogovorili ruski i sirijski predsjednik

Komentara 13

Avatar MiIion
MiIion
11:36 27.10.2015.

Pa ipak su ti Rusi uspijeli tamo gdje ostali nisu bez zauzimanja tudjeg teritorija.

AN
anticenzura
12:43 27.10.2015.

Neki Arapi ponudili Putinu 250 miliardi dollara da se makne iz Sirije, Putin im odgovorio - ''Mi nismo mafija''. :)

AN
anticenzura
12:27 27.10.2015.

Yankee su pristali zato sto se raspada NATO, gradjani paradiraju sirom svijeta i traze da se razvali ova prcija porobljivaca ljudskoga roda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije