Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakt Putin-Obama

Sirija će biti podijeljena na tri federalne jedinice, izbori u kolovozu

Vladimir Putin i John Kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.03.2016.
u 07:00

U bombardiranju u Siriji ubijen je drugi čovjek ISIL-a, Abd ar-Rahman Mustafa al-Kaduli, zamjenik kalifa Al-Baghdadija

Rusija i SAD napokon su dogovorili političko rješenje sukoba u Siriji. Nakon četiri sata tvrdih i teških razgovora između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog predsjednika Putina dogovorili su da će u drugom krugu pregovora u Ženevi između sirijskog režima i oporbe inzistirati da se vlada nacionalnog jedinstva, koja bi obuhvatila režim i oporbu, u Siriji formira do kraja lipnja a parlamentarni izbori da se održe do kraja kolovoza, do kada bi trebao biti gotov i novi ustav te zemlje.

Također, radit će na novom nacrtu sirijskog ustava, prema kojem će, po svemu sudeći, u Siriji biti osnovane tri federalne jedinice, alavitska, sunitska i kurdska, kojima će Damask biti glavno sjedište. Naime, Barack Obama svakako želi, prije odlaska s mjesta predsjednika i isteka svoga mandata, zaustaviti rat i krvoproliće koje u Siriji traje već pet godina. Kerry je kazao kako su se dogovorili da će Rusi izvršiti pritisak na Bashara al-Assada, a Amerikanci na oporbu da prihvate sve dogovoreno između Obame i Putina.

U međuvremenu, sirijske režimske snage uz potporu ruskih zrakoplova nastavljaju žestoke borbe unutar grada Palmire. Međutim, napreduju sporo jer su teroristi uspjeli prije povlačenja minirati sve objekte i ulice. Neki od terorista uvukli su se u stari i povijesni dio Palmire pa sirijska vojska, ne želeći uništiti ostatke gradske povijesne jezgre, napreduje usporeno.

Prema neslužbenim informacijama, u bombardiranju ISIL-ovih položaja u Siriji od strane koalicije predvođene SAD-om, ubijen je drugi čovjek ISIL-a, Abd ar-Rahman Mustafa al-Kaduli, poznatiji kao Haji imam. On je bio desna ruka kalifa Al-Baghdadija.

>> Assadova vojska oslobodila Palmiru

>> Rusi razmišljaju o angažiranju vojske zbog kršenja mirovnog sporazuma u Siriji

Komentara 59

HE
herojulice
10:10 27.03.2016.

Zanimljiva, vrlo zanimljiva vijest. Nakon politički isceniranog rata u Siriji ispada na kraju da je to bio vjerski ili građanski. Svi se bore protiv terorista ali eto izgleda da će i teroristi dobiti komad kolača.

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
08:42 27.03.2016.

Cuvaj se Putine Sorosovih Demona...

GV
golub Vaso
03:01 27.03.2016.

Koje gluposti, većina SAA je sunitska, tako da te floskule o sektaškom sukobu pišite negdje drugdje. Assada sotonisti ne žele na izborima, jer je jako popularan. Da ima tih 15% alavitskih glasova kako manipulirate nikome od tih sotonjara ne bi smetao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije