Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat protiv islamista

Širenje terora ISIL-a seli se na afričko tlo

A fighter of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, Iraq, in this June 23, 2014 file photo. To match Special Report MIDEAST-CRISIS/IRAQ-ISLAMICSTATE      REUTERS/Stringer/Files
Foto: Reuters/PIXSELL
12.12.2015.
u 23:00

Postavljanjem svog središta u Sirtu islamisti imaju priliku za relativno nesmetano jačanje kapaciteta jer sjever Afrike nikoga ne zanima

Nakon što je postalo prilično izvjesno da će Islamski kalifat uskoro biti uništen, ISIL je počeo prebacivanje glavnine svojih snaga u Libiju, no ne dolaze na nepripremljen teren. Uz već zauzete teritorije koje imaju u gradu Sirtu i okolici, cijeli je niz islamističkih grupacija koje nude savezništvo najpoznatijoj terorističkoj organizaciji današnjice. U ovome trenutku čak su 42 islamističke grupe diljem svijeta koje bi se rado vidjele pod crnom zastavom ISIL-a, a dobar dio njih nalazi se upravo na području sjeverne Afrike.

Učvršćivanje položaja

Iako će Bliski istok vrlo vjerojatno biti očišćen od ekstremnih islamista, njihova se snaga neće smanjiti. Dapače, upravo na području sjeverne Afrike ISIL ima znatno bolje prilike za rast i učvršćivanje položaja. Tamo nema Rusije, čije je zrakoplovstvo u nekoliko mjeseci uništilo islamističku infrastrukturu. Nema Irana i Hezbollaha, koji je ISIL-u nanosio goleme gubitke. Nema francuskih i američkih zračnih udara kakvi su izvođeni po Iraku i Siriji.

Novi migrantski val?

Sjeverna Afrika nema strateški interes poput Bliskog istoka. Osim na području Libije, u sjevernoj Africi se nalaze male količine nafte, dok prometno, kada se izuzme Egipat sa Suezom, sjeverna Afrika ne znači ostatku svijeta gotovo ništa. I za nju se neće ratovati. Sjever Afrike plodno je tlo za ISIL-ovu ideju kalifata. Libija kao država gotovo i ne postoji, Sudan i Južni Sudan među najsiromašnijim su zemljama svijeta, tu je i Alžir čiji veliki dio stanovništva ima simpatije prema islamistima. Blizu je i sjever Nigerije, u kojemu djeluje Boko Haram...Premještanjem u Libiju i okolne zemlje, ISIL ne samo da si nalazi sigurnije utočište već će potaknuti i novi imigrantski val prema EU.

>> U bombaškom napadu u Siriji poginule najmanje 22 osobe

Ključne riječi

Komentara 4

MA
mark13
00:00 13.12.2015.

Po ovome što se vidi, već je vrijeme ako još nisu da ID (Islamsku državu) stave na prvo mjesto svjetskih velesila. Protiv njih se bori ili kao bori mnogo tzv. sila i velesila i nemogu im ništa. U Libiji npr.r. je sve ravno i samo pijesak i opet su glavni i nitko im ništa nemože. Toliko o tome.

II
izvor istine
00:18 13.12.2015.

Naslov bi bio bolje napisn rat za crno zlato kao najneophodnije materije danasnjice izmedju Islamista i zapada

GV
golub Vaso
01:32 13.12.2015.

kako se teleportiraju iz sirije u libiju, nije vrag preko NATO članice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije