Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jemen

Saudijska Arabija i Egipat spremni i za intervenciju kopnene vojske

Members of the Southern Resistance Committees man a tank during clashes with Houthi fighters in Yemen's southern city of Aden April 22, 2015. REUTERS/Stringer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.04.2015.
u 12:27

Zapovjednici oružanih snaga zemalja članica Arapske 
lige u Kairu dogovaraju se kako formirati zajedničke vojne snage

Glavni zapovjednici oružanih snaga zemalja članica Arapske lige sastali su se u Kairu, a glavna tema njihovih razgovora bile su združene arapske oružane snaga čiji bi glavni zadatak trebao biti borba protiv terorizma te očuvanje mira i stabilnosti u zemljama članicama.

Predsjedavajući Arapske lige Nabil al-Arabi kazao je da se ovdje ne radi ni o kakvom vojnom savezu, već o dogovoru kako uspostaviti mehanizme koji će omogućiti da se u djelo provede rezolucija koju su prošli mjesec izglasali šefovi država i vlada zemalja članica, a kojom se poziva upravo na osnivanje združenih snaga. Povod za to bili su sukobi u Jemenu i bezvlašće u koje je ta zemlja upala nakon što su pobunjeni Huti svrgnuli legalno izabranu vlast. Iako je Saudijska Arabija u međuvremenu započela, a u utorak i okončala kampanju zračnih napada na Hute, mnogi smatraju da bez intervencije kopnene vojske neće biti ništa od smirivanja situacije.

Iako je Saudijska Arabija nedavno ustvrdila da nema nikakve konkretne planove za kopnenu operaciju protiv šijitske milicije Huti u Jemenu, ostavila je otvorenu mogućnost da se u takvu intervenciju uključi, i to sa saveznicima iz regije. Kako je gotovo istodobno i Egipat izrazio spremnost da pošalje kopnenu vojsku u Jemen, ali i u Libiju, a najavljene su i zajedničke vojne vježbe saudijske i egipatske vojske, oružane snage ovih dviju zemalja mogle bi biti okosnica buduće arapske vojske koja bi mogla intervenirati u Jemenu. I jedna i druga zemlja ističu da im je cilj zaštititi nacionalnu sigurnost arapskih zemalja.

Komentara 18

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:54 24.04.2015.

Uskoro ce nam trebati vodic za citanje "slobodnih medija" gdje se na primjeru Ukrajine govori o "agresiji" i "okupaciji" dok se puno gora stvar u Jemenu naziva "intervencija". Vjeriujem da to ide po geografskoj sirini, iznad odredjene pararlele je "agresija" a ispod je ista akcija "intervencija". S obzirom da smo mi "stoka sitnog zuba" veliki brat bi nam trebao objaviti "vodic za citanje" koji vjerujem da se moze naci u knjizi George-a Orwell-a : 1984

MX
Mister X
12:45 24.04.2015.

Saudijska Arabija i Egipat spremni i za intervenciju kopnene vojske ... Ovo je dobro demokratski jezik "intervenciju" ili kampanja ali kod Putina je samo agresija i još gore !

PL
plotto
13:27 24.04.2015.

To se kod cionista naziva kampanja uvođenja demokracije bombama.Jadni Egipćani prevrnuli jezik kad su im balije iz Saudije pokazali pun novčanik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije