Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muslimanski pakt

Saudijci udaraju na ISIL

kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.12.2015.
u 08:29

Buduća vojna koalicija okupljat će zemlje Bliskog istoka, srednje Azije i sjeverne Afrike

Saudijska Arabija najavila je da će osnovati vojnu koaliciju 34 muslimanske zemlje koja će se boriti protiv terorista, a na popisu budućih članica su i Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan...

Neimenovani protivnik

Ipak, malo je vjerojatno da će vojnici Riyada praćeni saveznicima doista krenuti u velike vojne akcije protiv terorista na Bliskom istoku. Najava formiranja vojne koalicije, za koju se ne zna ni kakva će joj biti zapovjedna struktura ni kojim sredstvima raspolaže dolazi u trenutku kad s istoka i zapada dolaze sve glasnije optužbe kako upravo Saudijska Arabija i Katar održavaju ISIL na životu svojim financijskim i logističkim potporama.

Uostalom, iako se čitatelju na Zapadu na prvi pogled nameće ideja da će koalicija biti oformljena radi borbe protiv ISIL-a, to se nigdje izrijekom ne spominje. Za objave formiranja vojne koalicije saudijski ministar obrane ustvrdio je kako će cilj saveza biti "obrana islamskih zemalja od zla svih terorističkih grupa bez obzira na ime ili sektu kojoj pripadaju".

Ujedno, i sam izbor saveznika unutar saudijske koalicije daje slutiti kako je riječ ponajprije o propagandnom, a ne i o stvarnom paktu kojim bi se pomoglo dokrajčiti islamiste kalifata. U koaliciju je pozvan i Katar, koji prilično otvoreno pomaže ISIL, Egipat i Libija, koji su premreženi ISIL-ovim operativcima. Pozvan je Pakistan, čija obavještajna služba gaji vrlo bliske odnose s Al-Qa'idom, iz koje je ISIL i nastao. Tu je i Turska, jedan od navodnih ISIL-ovih partnera u švercu naftom. No zato u koaliciju nisu pozvani Iran i Sirija, koje se vrlo žestoko i učinkovito bore protiv ISIL-ovih terorista na Bliskom istoku.

Izglednije je da će Riyad, uz koliki-toliki propagandni učinak muslimanske koalicije za omekšavanje svoje slike na Zapadu, ovaj vojni savez ponajprije usmjeriti protiv šijita. Baš kao što su, vrlo neuspješno, sami pokušali slomiti šijitske pobunjenike u Jemenu. Naime, Saudijska Arabija po svojoj je vojnoj tehnici vrlo moćna, jedna od najmoćnijih zemalja Bliskog istoka. No to je samo polovica jednadžbe. S druge strane, njene postrojbe, vojnici na terenu ne mogu se nazvati prekaljenim ratnicima. Šijitski pobunjenici u Jemenu razbili su ih u okršajima na tlu.

Eskalacija sukoba s Iranom

Zbog stvaranja vojne koalicije analitičari strahuju od dodatne eskalacije sukoba u Siriji i povećanja tenzija između Saudijske Arabije i Irana. Naime, najava borbe protiv "terorista" mogla bi značiti i napad Saudijske Arabije na položaje libanonskog Hezbollaha, koji ratuje na strani Assadova režima te na ostale šijitske dobrovoljačke jedinice.

Poznato je da su Saudijska Arabija i ostale bogate zemlje Zaljeva Hezbollah proglasile terorističkom organizacijom. Ujedno, Saudijska Arabija nedavno je ukinula i Hezbollahov TV Al-Manar, koji se emitirao preko satelita Arab Sat. Riyad, po svemu sudeći, želi primijeniti ruski scenarij jer ruski bombarderi, osim položaja ISIL-a, bombardiraju i položaje dijelova sirijske oporbe koju smatraju radikalnom.

Usto, sada bi situaciju mogla zakomplicirati i najava Irana kako bi se i oni mogli uključiti u bombardiranje položaja terorista u Siriji, što bi bio svojevrstan odgovor na moguće stvaranje muslimanske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

>> Carter traži veći angažman Turske u borbi protiv ISIL-a

>> Obama: Napadamo ISIL jače nego ikada

Komentara 17

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
09:02 16.12.2015.

Dali ima netko normalan da vjeruje u ovu propagandu, naime Saudijska Arabija je najveci sponzor i idejni tvorac "islamske drzave", uz blagoslov svojih najvecih saveznika (manje vise, svima je poznato i kojih☺), i kao sada ce oni u borbu protivv svojega "djeteta", ma dajte molim Vas. Saudijska Arabija bi najvise pomogla na nacin da prekine dotok novca, oruzja i da prekine logisticku podrsku "islamskoj drzavi", tada bi ista prestala da postoji u vrlo kratkom periodu, ali na zalost tisuca i tisuca buducih zrtava ovog prljavog rata, to se u dogledno vrijeme nece dogoditi.

DI
diferencijal
08:38 16.12.2015.

Pakt zla, saudijsci su sami od sebe generatori terorizma. Bez dozvole Damaska ili Bagdada, Rusi ih trebaju obarati.

FU
fullmax
09:13 16.12.2015.

Saudi Arabija je dobra da gleda devama u zube I to je sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije