Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Charlie Hebdo

Francuska na rubu usijanja: 'Satira smije sve. Samo ne smije umrijeti'

charlie hebdo
Foto: Reuerts/PIXSELL
1/8
08.01.2015.
u 23:42

Građani i tvrtke daju novac – novi broj u milijun primjeraka

Dan nakon stravičnog pokolja u redakciji Charlie Hebdoa u kojemu su islamski teroristi pobili dvanaestoro ljudi, Francuska je na rubu usijanja. Ulice Pariza, ali i drugih gradova, preplavljene su vojskom i specijalnom policijom u iščekivanju još kojeg terorističkog udara. I to s punim pravom. U Montrougeu, predgrađu Pariza, rano ujutro došlo je do pucnjave u kojoj je poginula jedna policajka, dok su nedugo potom u blizini dviju džamija na istoku zemlje odjeknule eksplozije.

– Bojim se da će islamski militanti ponovno napasti – ustvrdio je jučer francuski premijer Manuel Valls.

Vratili se s ratišta Sirije

U međuvremenu, francuska obavještajna služba identificirala je uz pomoć osobne iskaznice koja je ispala iz džepa uniforme jednog od terorista napadače na redakciju Charlie Hebdoa. Riječ je o dvojici braće, Cherifu i Saidu Kouachiju, koji su upali u redakciju te Hamydu Mouradu koji je vozio ukradeni automobil tijekom napada. Braća Kouachi francuski su državljani alžirskog podrijetla odavno poznati policiji zbog svojih radikalnih islamističkih stavova. Odrasli kao posvojena siročad u gradu Rennesu, Kouachijevi su bili relativno normalni mladići, no prije desetak godina su se radikalizirali pod utjecajem lokalnih imama do te mjere da su organizirali mrežu za slanje dobrovoljaca iz Francuske u rat protiv zapadnih saveznika u Afganistan. Cherif je i sam pokušao otići u Irak kako bi se borio na strani džihadista, no uhićen je tijekom ukrcavanja u zrakoplov. Osuđen je na tri godine zatvora, no pušten je nakon polovice izdržane kazne. Nagađa se kako su braća Kouachi neko vrijeme provela i u Siriji boreći se na strani ISIL-a te da su se u Francusku vratila prošlog ljeta. Potraga za dvojicom ubojica još traje. U blizini grada Villers-Cotterêta sjeverno od Pariza oteli su na jednoj benzinskoj postaji radnika, napunili automobil gorivom i hranom te pobjegli u smjeru Pariza. Policija je preplavila cijelo područje, a prema nekim naznakama, teroristi se nalaze na području grada Crépy-en-Valoisa koji je pod teškom opsadom. Treći sudionik zločina, osamnaestogodišnji Hamyd Mourad predao se noć prije policiji tvrdeći kako nema veze s napadom te kako se u to vrijeme nalazio u školi.

Istovremeno, diljem Europe pod motom “Je suis Charlie“ (Ja sam Charlie) održavaju se prosvjedi protiv nasilja. Gotovo u svakom većem francuskom mjestu održani su mirni skupovi potpore, baš kao i u glavnim gradovima zemalja Europske unije, uključujući i Zagreb.

S druge strane, desnica u Europi koristi ovu priliku i za stjecanje dodatne popularnosti. Predsjednica radikalno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen najavila je da će, ako bude izabrana za predsjednicu, ponovno u Francusku uvesti smrtnu kaznu. Prilično žestoko istupio je i britanski desničar Nicolas Farange.

Charlie Hebdo ide dalje

Islamistički su teroristi htjeli ubiti Charlie Hebdo, no učinili su ga besmrtnim. Redakcija satiričkog lista ili, bolje rečeno, ono što je od nje ostalo, najavila je da će u sljedeću srijedu izdati novi broj unatoč svemu što se dogodilo. Umjesto uobičajenih 60.000 primjeraka, sljedeći broj Charlie Hebdoa bit će tiskan u milijun primjeraka, a kako redakcija više nema glavnih karikaturista, stotine crtača diljem svijeta crtaju karikature i besplatno šalju na objavu kako bi list mogao izaći dok se ne konsolidira. Distributeri se odriču naknade, a upomoć priskače i Google, koji je donirao četvrt milijuna eura kako bi novi broj časopisa izašao na vrijeme.

– Nastavit ćemo s izlaženjem jer u suprotnom to bi značilo pobjedu ubojica. Smrt naših ljudi nije i ne može biti nizašto – tvrde u Charlie Hebdou.

– Satira smije sve. Samo ne smije umrijeti – sažeo je u dvije rečenice jedan Parižanin.

>>Objavljena fotografija redakcije Charlie Hebdoa nakon napada

>>Prvi liječnik na mjestu pokolja: Odmah sam vidio kako je riječ o napadu vojnog tipa

Komentara 68

Avatar dmitarX
dmitarX
23:54 08.01.2015.

smije li sve?

DU
Deleted user
00:11 09.01.2015.

satira tj sprdancija na tudji racun za jedne je humor a na kraju postaje tragedija za sve...

Avatar abakus
abakus
23:57 08.01.2015.

Ovo je već histerija. Ima li neki glas razuma da se oglasi i pozove ljude na smirivanje strasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije