Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol IS-a

SAD: Ubili smo krvnika Jihadi Johna

Jihadi John
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.11.2015.
u 12:45

Rođeni Britanac likvidiran je dronom u glavnom gradu kalifata Raki

Ubojstvom Jihadi Johna terorističkoj organizaciji Islamske države nanesen je težak udarac. Jihadi John, koji je u redovima boraca ISIL-a slovio kao najkrvoločniji i najbrutalniji, svima je njima bio idol jer je i sam kalifat stvoren na krvoločnosti i brutalnosti.

Prema američkim službenim izvorima, Jihadi John ubijen je u napadu američkog drona u Raki, glavnom gradu kalifata. Analitičari su uvjereni kako je ubojstvo terorista Jihadi Johna dokaz da američka obavještajna služba može pratiti i likvidirati visoke dužnosnike terorističke organizacije ISIL-a, zbog čega je u njihovim redovima sada stvorena panika i strah za život njihova kalifa Abu Bakr Al-Baghdadija.

Stradao od drona u Raki

Mohammed Emwazi, u medijima poznat kao Jihadi John, prvi se put pojavio u video snimkama u kolovozu 2014. godine prilikom ubojstva američkog novinara Jamesa Foleya u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na teroriste Islamske države. Foley je otet u Siriji dvije godine prije dok je radio za bostonski portal GlobalPost. Na kraju snimke Foleyeva ubojstva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine. Tada je Jihadi John upozorio Obamu kako život tog čovjeka ovisi o njegovim odlukama. Iduća žrtva bio je hrvatski zet, britanski humanitarac David Haines. Nakon njega Jihad John je samo redao svoje žrtve, britanski humanitarac Alan Henning, američki humanitarac Peter Kassig, japanski poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto.

– Ubojstvom Jihadi Johna Amerikanci su pogodili u samo srce takozvane Islamske države, kazao je britanski premijer David Cameron ističući kako je zračni napad pod vodstvom SAD-a na grad Raku izveden u suradnji s Velikom Britanijom.

– Pokazat će onima koji žele nauditi Britaniji, našem narodu i našim saveznicima da je naša ruka duga, da smo nepokolebljivi i da nikada ne zaboravljamo naše građane – naglasio je Cameron ističući kako je Jihadi John “barbarski ubojica”, koji je bio “stalna i ozbiljna prijetnja nedužnim civilima ne samo u Siriji već diljem svijeta i također u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Kurdi oslobodili Sinjar

Kako je mladić, koji je odrastao u Londonu i bio navijač Manchester Uniteda, postao Jihadi John, osoba poznata po brutalnim ubojstvima zapadnjačkih taoca? Rođen je u Kuvajtu, ali njegova se obitelj ubrzo preselila u London. Odrastao je u četvrti North Kensington koje je poznato kao uporište islamističkih ekstremista u Britaniji. Uvijek je isticao da želi postati nogometaš kad odraste. Iako je živio život poput svakog mladića na Zapadu, okolina u kojoj je živio u svom kvartu činila je svoje. Odjednom je postao islamski radikal i 2012. godine pridružio se terorističkoj organizaciji Islamska država. Nakon što mu je u veljači ove godine otkriven identitet, Jihadi John se pritajio. Britanska obavještajna služba posebno se potrudila presresti i dešifrirati poruke koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju te je u suradnji s CIA-om konačno lociran i likvidiran.

Pred kalifatom su teški dani jer njihovi porazi samo se redaju. Iračke kurdske snage poznate kao Pešmerge ušle su u Sinjar, strateški važan grad na sjeveru Iraka koji žele preuzeti od Islamske države. Prema tvrdnjama svjedoka borci Pešmerga prodrli su do samog centra grada gdje se već vijori kurdske i iračka zastava. Američki državni tajnik John Kerry kazao je da je potpuno siguran da će irački grad Sinjar, oko kojega se trenutačno vode borbe između kurdskih snaga i ISIL-a, biti potpuno oslobođen u idućih nekoliko dana nakon što su kurdske snage uz potporu američkih napada iz zraka pokrenule ofenzivu. Predsjednik kurdske pokrajine u Iraku Masud Barzani rekao je pak da je današnja pobjeda značajna jer je opsada tog grada “postala simbol nepravde protiv kurdskog naroda”. 

>> I u Siriji potvrđuju da je ubijen britanski vođa Islamske države. Jesu li Amerikanci pogodili Jihadi Johna? 

>> Jihadi John, prvi put snimljen bez maske u Siriji, najavljuje povratak u Britaniju

Komentara 10

US
Ustajaustasesvi
13:47 14.11.2015.

mnogo puta receno..ali ubijanja sada na sve strane..bice jos gore ,nazalost..neki ne vole tu "demokratiju" koja nije svuda ista

ML
Mlakar
13:56 14.11.2015.

uzas.,nema izraelskih terorista, ni americkih, pa ni ruskih...

US
Ustajaustasesvi
13:46 14.11.2015.

mnogo puta receno..ali ubijanja sada na sve strane..bice jos gore ,mazalost..neki ne vole tu "demokratiju" koja nije svuda ista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije