Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi put u povijesti

SAD je najveći proizvođač nafte na svijetu

bušotina nafta
Foto: PA/Pixsell
14.10.2014.
u 06:45

Proizvodnja sirove nafte sa polja škriljevca u SAD-u pretekla je količinu nafte koja se dobiva crpljenjem sa saudijskih naftnih polja

Prvi put u povijesti SAD je postao najveći proizvođač sirove nafte na svijetu, prestigavši s dnevnom proizvodnjom od 12 milijuna barela i Saudijsku Arabiju. Ne radi se o novim naftnim poljima na području sjevernoameričkog kontinenta, već o velikom razvoju dobivanja nafte frakiranjem, čime se crno zlato upumpavanjem kemikalija i vode u tlo dobiva iz škriljevca.

Proizvodnja koja raste već nekoliko godina za redom spriječila je i nekoliko naftnih kriza, nadomještajući američkom proizvodnjom naftu koja je dolazila iz ratom i krizama pogođenih područja. Tako svjetsko tržište gotovo i nije osjetilo prestanak isporuke libijske nafte tijekom Arapskog proljeća, ili s područja Iraka gdje upravo bjesni rat između islamista i legalno izabrane vlade. Frakiranje je omogućilo i pad cijena tog energenta. Sirova nafta se prvi put u posljednje dvije godine spustila na cijenu manju od 90 dolara po barelu, dok joj je još u srpnju cijena na međunarodnom tržištu iznosila oko 115 dolara.

Saudijska Arabija sa svojih polja dnevno proizvodi oko 11,5 milijuna barela sirove nafte i time je izgubila status najvećeg svjetskog proizvođača tog energenta, no pitanje je koliko će dugo SAD uspjeti zadržati primat. Naime, polja na kojima se nafta izvlači frakiranjem znatno su kratkovječnija od klasičnih nalazišta. Tako na polju za frakiranje koje danas proizvodi tisuću barela dnevno, proizvodnja već za nekoliko mjeseci može biti peterostruko manja. Razvoj tehnologije omogućuje lakše i brže premještanje postrojenja za frakiranje na nova polja škriljevca, ali je pitanje hoće li to premještanje biti dovoljno brzo da se nadoknadi razlika u izgubljenim proizvodnim danima. No, činjenica je da tehnologija frakiranja raste sve brže i da su Sjedinjene Američke Države u tome vodeće.

>>Cijena nafte 21 posto niža nego u lipnju

>>MOL kupuje dionice, bliži se udjelu od 50 posto

Komentara 17

PL
plotto
08:02 14.10.2014.

Metoda frakiranja,kojom se vadi nafta iz škriljevca ,preskupa je cijena za ono što se dobiva.Radi se o nevjerovatnom zagađenju tla i tako se nešto može događati samo u korpoorativnom neoliberalnom fažizmu,gdje je pohlepa oduzela prvenstvo logici i zdravom razumu.

MH
maki-hr
07:09 14.10.2014.

nikakvo čudo. prvo tuđe uništili u izmišljenim ratovima da bi na kraju oni postili vladari....

UN
unbekant
08:50 14.10.2014.

Znaci pocela je prodaja americke pokradene nafte,na Irackim,Libijiskim,Sirijskim,i jos mnogim drugim opljackanim i otetim crpilistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije