Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emigrirala u Kentucky

SAD izručile BiH bivšu pripadnicu HVO-a osumnjičenu za ratne zločine

azra bašić
Foto: Screenshoot
22.11.2016.
u 15:32

Pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je 1992. godine sudjelovala u ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente

Američke vlasti izručile su Bosni i Hercegovini Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičenu za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Bašić je rođena u Rijeci 1959. godine, a pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je 1992. godine sudjelovala u ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente. Državno tužiteljstvo tereti je da je u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi. Iz Tužiteljstva BiH navode da je Bašić nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky u SAD-u.

Nakon toga je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, uhićena i procesuirana zbog imigracijske prijevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH. S obzirom na to da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD provele su postupak ekstradicije i izručenja, a tužiteljstvo BiH izrazilo je zahvalnost vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju Azre Bašić.

Istaknuto je kako Tužiteljstvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju skriti u inozemstvu i taj će se proces nastaviti kako ratni zločini ne bi ostali nekažnjeni.

>>O izručenju Azre Bašić američki sud će raspravljati tek u kolovozu

>>SAD izručuje Hrvaticu zbog zločina nad Srbima

Komentara 15

UM
umnjak
16:27 22.11.2016.

Azra je isla "ratovati" u Bosnu jer je Bosnjakinja, a ne da bi spsavala Hrvate.

DU
Deleted user
16:05 22.11.2016.

Zar ne bi sad trebali reagirat premijer Plenkovic,ministar branitelja,ministar obrane i predsjednica ipak se radi o hrvatskom drzavljaninu....

DU
Deleted user
17:47 22.11.2016.

Ajmo sad NATO apologeti objasnite nam ovaj potez. NATO za nas nikad nije bio ni značio savezništvo već samo ugovor o kolektivnoj krivnji svih naroda u Domovinskom ratu. Sjećate li se kako smo mi morali izručiti sve generale i ostale kako bi ušli u NATO? E pa upravo to danas proživljava Bosna i Hercegovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije