Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sastanka s putinom

Ukrajinski predsjednik raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore

Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
25.08.2014.
u 21:48


Putin i Poršenko u utorak bi se trebali sastati u Minsku

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko raspustio je parlament i raspisao prijevremene izbore koji će biti održani 26. listopada. U utorak bi u Bjelorusiji, na sastanku Ukrajine i Euroazijske carinske unije, trebali razgovarati ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Porošenko. Danas je ukrajinska vlast objavila da je granicu prešao ruski vojni konvoj i uputio se na jug Ukrajine, u grad Mariupolj.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov o koloni ruskih oklopnih vozila rekao je da nije čuo za takve izvještaje i požalio se zbog redovitih “dezinformacija o ruskim upadima”. U Mariupolju, gradu na Azovskom moru, nije bilo organiziranih ruskih separatista, nakon što su u lipnju nakon višetjedne borbe pobunjenici poraženi i potjerani, u čemu je glavnu ulogu imao tzv. Azovski bataljun, u koji su ušli dragovoljci.

Konvoj iz Rusije sastoji se od deset tenkova i dva oklopna transportera, objavio je Kijev. Graničari su kolonu okićenu zastavama samoproglašene “narodne republike Donjeck” zaustavili deset kilometara od granice i počeo je sukob, a ukrajinske vlasti i dalje kontroliraju Mariupolj te cestu prema Novoazovsku.

– To je novi pokušaj ruskih vojnika prerušenih u pobunjenike Donbasa da otvore novo područje sukoba – kaže glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko. Lavrov je komentirao i to što su na kontraparadi u Donjecku na ukrajinski državni praznik u nedjelju trgom proveli zarobljene ukrajinske vojnike kojima su okupljeni vikali da su fašisti.

– To nije ni blizu lošem postupanju ni poniženju – rekao je ruski ministar. Na pitanje o sastanku ruskog i ukrajinskog predsjednika u Kijevu kaže da je ruska strana spremna na svaki oblik suradnje samo ako ima rezultata.

– Pomoći ćemo Ukrajincima da se međusobno dogovore – velikodušno je ponudio Lavrov.

Rusija će ponovno poslati konvoj s humanitarnom pomoći, nakon što je krajem prošlog tjedna vratila konvoj kamiona u kojem je, tvrdili su, bila hrana i generatori. Lavrov je o novom konvoju već obavijestio svog ukrajinskog kolegu.

>>Obama i Putin razgovarali prvi puta nakon nametanja sankcija

>>Lavrov o krizi u Ukrajini: Svatko kome je potrebna pomoć – dobit će je

Komentara 20

Avatar viki_nuland
viki_nuland
01:08 26.08.2014.

Sve u svemu uspjeli smo nakon Afganistana, Iraka, Egipta, Libije, Sirije i Jemena razbucati jos jednu drzavu. Dobro nam ide ovaj biznis unistavanja drzava.

Avatar noesiss
noesiss
22:48 25.08.2014.

Oni ratuju, nahuskali su narod da puca na svoj narod, a Putin ih hrani. Vojska im bjezi svako malo u Rusiju, rekli su da su gladni, da im ne daju jesti, slusala sam na granici kad su dosli Ukrajinci u Rusiju. I rekli su da oni ne zele pucati na svoju bracu. Sramotno s kim se Europa druzi, sa huliganima sto su izveli drzavni udar narodu. Ionako ih gradjani ne simpatisu, ove iz EU, sada pogotovo, ne treba se cuditi da sve vise i vise ima EU skeptika po Europi. Skandalozno.

Avatar jigaboo
jigaboo
00:12 26.08.2014.

Ukra vojska napustila Mariupolj. novorusi u silovitom napadu. Na kanalu Rusija24 javljaju da je ukra vojska napustila Mariopolj i otišla prema Zaporožju i da su u tom gradu gužve u trgovinama zbog kypovine osnovnih namirnica. Kako je krenulo, biće gotovo do zime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije