Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPERUTORAK

Republikanci: Posljednji vlak za Rubija

američki izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.02.2016.
u 22:00

I Ted Cruz je još u igri pa su on i Rubio žestoko napali Trumpa, koji je bio zbunjen

Za Teda Cruza i Marca Rubija “superutorak” je posljednji vlak koji ih može odvesti prema mogućnosti da postanu predsjednički kandidati republikanaca. Stoga nije čudno što su ova dvojica u četvrtak navečer, u televizijskom sučeljavanju uoči odlučujućeg dana, orkestrirali prvi ozbiljan napad na same temelje predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, ali i na njega kao uspješnog biznismena. Prednjačio je Rubio, koji se pred kamerama izrugivao Trumpu bacajući mu u lice sve frazetine kojima je on dosad pridobivao svoje birače. Ni Ted Cruz nije mu ostao dužan. Kako Trump tu baražnu vatru uopće nije očekivao, ostao je zapanjen. Nije se snašao i to prvi put otkako su počela sučeljavanja za predizbore. Rubio ga je secirao poput mrtve žabe optužujući ga za dvostruke standarde, osobito u pogledu imigracijske politike. Optužio ga je da biračima obećava progon 11 milijuna imigranata, a istodobno u svojim luksuznim hotelima te iste imigrante zapošljava kao jeftinu radnu snagu, i to već više od 30 godina. Rubio si je dao truda i izvukao da je on čak osuđen zbog zapošljavanja ilegalne radne snage i da je platio milijunsku kaznu zbog toga.

Antitrumpovski pokret

Ovakvo gromoglasno finale uoči “superutorka” nije nimalo neočekivano jer su ulozi zaista veliki, možda čak i presudni za budućnost Republikanske stranke. Ova su dvojica posegnula za onim biračkim tijelom republikanaca koje prezire Donalda Trumpa, a koje nikako nije malo kada se uzme u obzir da Trumpa podržava otprilike trećina republikanskih birača. Vodstvo kampanje Marca Rubija njegov iznenadni uzlet objašnjava činjenicom da se iz utrke povukao Jeb Bush, koji je bio kandidat republikanskog stranačkog establišmenta. Upravo ta stranačka vrhuška u sve većoj mjeri Trumpa, koji je svojim neukim biračima obećao posve novu republikansku stranku, vidi kao opasno strano tijelo koje ugrožava opstanak tradicionalnog stranačkog sustava vrijednosti. Nakon Bushova odlaska, upravo se Rubio iskristalizirao kao kandidat koji ima potencijala stati na čelo antitrumpovskog pokreta unutar stranke.

Postoji i niz drugih faktora koji bi mogli igrati presudnu ulogu u ishodu republikanskih predizbora. To su ponajprije veliki i politički vrlo teški donatori koji još nisu donijeli odluku hoće li odriješiti kesu i kome će svoje više nego značajne donacija udijeliti. U ovu kategoriju ponajprije spadaju braća Koch i kralj kockarnica iz Las Vegasa Sheldon Adelson, koji je prije četiri godine investirao više od 100 milijuna dolara kako bi Baracka Obamu istjerao iz Bijele kuće, ali to mu nije pošlo za rukom jer je prerano tipovao na krivog kandidata – Newta Gingricha. Iako je prije godinu dana oko sebe okupljao sve republikanske predsjedničke kandidate pokušavajući dokučiti koji ima najviše šanse za pobjedu, posljednjih se mjeseci pritajio i ne izjašnjava se.

Foto: Večernji list

Ulazak velikih donatora

No postoje naznake da favorizira Rubija, ali da čeka da on pokaže da ima energije i sposobnosti ići protiv Trumpa. Sučeljavanje uoči “superutorka” možda je upravo taj “snažan nastup” Marca Rubija koje Adelson nestrpljivo očekuje. Braća Koch već su u Rubijev stožer poslali svoga prvog čovjeka, moćnog Marca Shorta. Dolazak Shorta i braće Koch u njegov stožer otvorit će Rubiju mrežu od 900 bogatih i izdašnih donatora. Moćna braća Koch veliki su protivnici Donalda Trumpa i sigurno je da će uložiti sve što mogu kako bi ga izbacili iz utrke i obranili integritet Republikanske stranke.

Stoga je potpuno jasno da bi superutorak i ostatak predizbora u ožujku za Donalda Trumpa mogli biti izuzetno teški, osobito ako se i Adelson prije superutorka prikloni Rubiju. Iako Trump u anketama vodi u svim državama u kojima se u utorak održavaju predizbori osim Teksasa, gdje je u vodstvu tamošnji čovjek Ted Cruz, do obrata bi moglo doći. Ako do toga dođe, Trump bi mogao ostati u čudu. Stranačko vodstvo moglo bi Rubiju dodijeliti i glasove superdelegata. Od njih 437, 168 su članovi Republikanskog nacionalnog kongresa, odnosno vodstva stranke. Iako oni nominalno imaju obvezu da za svoju državu daju glas onom kandidatu koji je u njoj osvojio predizbore, oni se mogu okrenuti i prema nekome drugome. Možda baš prema Marcu Rubiju. No ako Trump prevlada, njega više nitko neće moći zaustaviti.

Foto: Večernji list

>> Trump osvojio predizbore u Nevadi

>> Hillary Clinton osvojila Južnu Karolinu

Komentara 3

OO
oooooooooo
05:17 01.03.2016.

jos ste neke sitnice izostavili ali tako otprilike "radi"demokracija u sad-u jedino sto u ovom slucaju koch-ovi, adelson I jos njih imaju mali problem jer kandidat kojeg nevole nezeli njihovu lovu,bogat je I sto je najgore nije kao ostali uzimao lovu od njih narocito kao gost govornik sto je jako popularno u zadnje vrijeme I nije iskljucio mogucnost kandidacije kao neovisan od cega bi republikanci dobili diarrhea

DU
Deleted user
23:03 29.02.2016.

nakon Trumpove cool izjave-citata: "Bolje živjeti 1 dan ko lav, nego 100 dana ko ovca.",nastalo zgražanje "dušebrižnika" kojih bi se i Duce postidio kad bi vidio što rade po Bliskom istoku..živjelo licemjerje

Avatar superhik74
superhik74
17:36 01.03.2016.

Sheldon Adelson se zabrinuo da nece moci progurati svoju marionetu, a potrosio je toliko novca na njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije