Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na rušenje aviona:

'Svi moramo ostati hladne glave i mirni, važno je izbjeći eskalaciju'

Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.11.2015.
u 18:36

Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici

Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

– U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakoplova, svi moramo ostati hladne glave i mirni – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i naglasila da je "važno izbjeći eskalaciju".

"Izvanredni sastanak" Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska.

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao "očitu agresiju" protiv suvereniteta Sirije.

– To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske – rekao je vojni izvor koji je citirala državna agencija Sana.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.

– Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati – kazao je Steinmeier u Berlinu.

Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je njegova glasnogovornica.

– Premijer je snažno ohrabrio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu – rekla je glasnogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.

>> Turska oborila ruski vojni avion blizu granice sa Sirijom. Turski dužnosnik: Piloti su još živi!

Komentara 7

BA
bakulušić
19:21 24.11.2015.

Vrag je odnio šalu a europski čelnici daju izjave kakve su davali prije raspada Jugoslavije i tijekom krvavog rata. Nije bilo odavanja počasti žrtvama Vukovara, Škabrnje, Sarajeva, Srebrenice...! Tretirali su nas kao divljake i mislili su da se to njih ne tiče. Ovo sada će ih se itekako ticati i ako budu jalovi i neozbiljni, nastradali smo - svi. Mečka će zaigrati pred svačijim vratima a poslije će se tražiti krivci. Ako ih bude imao tko tražiti!

Avatar superhik74
superhik74
18:50 24.11.2015.

Ovi kaluni znaju da njihove tzv. izjave ne znace nista jer njih se za nista ne pita. Ovo rusenje je namjerna provokacija kada je Hollande kod Obame , a Putin u Iranu, dok te dvije drzave suradjuju na nebu Sirije. NATO pokusava preko svog vazala Turske unijeti razdor namjerno ekalirajuci kako bi se sprijecila suradnja Rusije I Francuske, to je ocigledno. Pitanje je kako ce im Rusi uzvratiti a za savjet sigurno nece pitati Donald Duck-a ili ovu talijansku Barbiku.

AM
ameris
19:29 24.11.2015.

Rusija je ,poslije ukrajinske blamaže,uspjela okrenuti javno mijenje u svoju korist što ,više nego brine,sijaće vjetra od Tunisa,Libije,Sirije,Egipta,Iraka i Avganistana.No,svjetska cionistička hobotnica požnijeti će oluju gdje i kada se naj manje nada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije