Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspored Trumpove inauguracije

Trump će prisegnuti pred 700 do 900 tisuća ljudi, a svečanost će koštati 200 milijuna dolara

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2017.
u 08:44

Trojica bivših predsjednika bit će među uzvanicima, Jimmy Carter, Bill Clinton i George Bush mlađi

Inauguracija Donalda Trumpa za 45. američkog predsjednika vrhunac je višednevnog festivalskog raspoloženja u glavnom gradu Washingtonu.

Već u četvrtak u 10.35 sati (16.35 po srednjoeuropskom  vremenu) počinju koncerti ispred spomenika  Abrahamu Lincolnu. U prvom dijelu programa neće biti zvijezda, a okupljene će zabavljati razni orkestri limene glazbe, zborovi, mažoretkinje.

Istoga popodneva, od 15.30 do 16 sati po mjesnom vremenu, Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence sudjeluju na svečanosti polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju Arlingtonu u čast svim palim američkim veteranima.

Između 16 i 18 sati (od 22 do ponoći po srednjoeuropskom)  Trump će biti na drugom dijelu koncerta ispred Lincoln Memoriala nazvanom "Učinimo  Ameriku ponovo velikom! Dobrodošli" koji će predvodiiti country zvijezde Toby Keith i Lee Greenwood, 'najjača' glazbena imena koja su se odazvala pozivu na inauguraciju. Trump će održati govor, a sve će završiti raskošnim vatrometom.

Izabrani predsjednik će prenoćiti u predsjedničkoj gostinjskoj kući Blair House, prekoputa Bijele kuće.

U petak ujutro Trump i Pence će prvo na misu u episkopalnu crkvu nedaleko od Bijele kuće, a potom će Barack Obama i supruga Michelle ugostiti Trumpa i buduću prvu damu Melaniju na čaju u Bijeloj kući. Zatim će se zajedno uputiti na Capitol.

U 9.30 po mjesnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom) počinje inauguracijska svečanost. Nazoče je joj članovi Kongresa, suci Vrhovnog suda, diplomati i javnost. Trojica bivših predsjednika bit će među uzvanicima, Jimmy Carter, Bill Clinton i George Bush mlađi. Njegva oca neće biti jer je u bolnici zbog lošeg zdravlja. Na prisezi će biti i Trumpova protivnica Hillary Clinton.

U 11.30 počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike  Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se  koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predatavnika  svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 po srednjoeuropskom vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Sve će to skupa koštati oko 200 milijuna dolara. Očekuje se da će na inauguraciji biti između 700 i 900 tisuća ljudi, dvostruko manje nego što ih je bilo na prvoj Obaminoj, ali i mnogo više nego na prvoj Georgea W. Busha nakon prijepornih izbora 2000. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

DJ
djontra
17:07 19.01.2017.

Sramota, toliko novaca baciti na nešto što nema apslutno nikakvu funkcionalnu vrijednost. Predstava vrijedna 200 milijuna dolara. Ti bi se novci mogli puno pametnije iskoristiti.

EN
ena nena
22:04 19.01.2017.

Dosad je najskuplja bila Obamina inauguracija 2009. godine: 150 milijuna dolara. Uvećano za inflaciju, to danas odgovara iznosu od 190 milijuna dolara, piše Money. Troškovi Trumpove inauguracije (oko 200 milijuna) pokrit će se iz javnih i privatnih izvora. Inauguracijski odbor prikupio je 90 milijuna dolara od kompanija i pojedinaca - otprilike dvostruko više negoli je prikupljeno za Obaminu inauguraciju. Budući da inauguraciju bojkotiraju lijeve elite i cijeli celebrity establišment, većina novca potrošit će se za troškove osiguranja jer se očekuje da će "Washington D.C. biti preplavljen prosvjednicima protiv Trumpa", piše Money. Porezne obveznike cijeli će događaj, dakle, stajati oko 110 milijuna dolara. Troškovi Obamine inauguracije danas bi odnijeli 145 milijuna dolara iz javnih izvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije