Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda u ratu, odlazi i assad?

Putinu je važnija Sirija od Assada

Russian President Vladimir Putin takes part in a gala game, opening a new season of the Night Ice Hockey League in Sochi, Russia, October 7, 2015.  REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD P
Foto: Reuters/PIXSELL
11.10.2015.
u 09:30

Putin pod svaku cijenu želi imati kontrolu nad Sirijom, strateškom zemljom na Bliskom istoku

Ruski zračni udari na Siriju ne znače i borbu za nužni opstanak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti.

Ruskom predsjedniku Putinu prioritet je stvoriti političku klimu u kojoj će Zapad prihvatiti Assada kao jednog od sugovornika u temi o budućnosti Sirije i njegovo sudjelovanje u tranzicijskoj vlasti. Kada i ako se to dogodi, zatreba li, Putin može žrtvovati sirijskog vođu, odnosno ponuditi mu azil u Rusiji, ali tek nakon što osigura ruski utjecaj u Siriji.

Ponajprije to može postići vojnim uspjesima protiv terorističke organizacije Islamske države i drugih skupina. Putin pod svaku cijenu želi imati kontrolu nad Sirijom, strateškom zemljom na Bliskom istoku, jer kao iskusan i vješt političar te bivši obavještajac dobro zna da će onaj tko bude kontrolirao Siriju držati u rukama ključ cijelog Bliskog istoka. Mirovni proces na Bliskom istoku između Palestinaca i Izraelaca koji se pokušava sklopiti već više od 70 godina nikako ne može proći bez Sirije i zbog toga velike regionalne sile kao što su Iran, Saudijska Arabija i Turska pod svaku cijenu žele imati utjecaj na Siriju.

Ono u što je Putin siguran jest da će rat u Siriji kad-tad morati završiti te da će sve zaraćene strane morati sjesti za pregovarački stol i dogovoriti se o budućnosti Sirije. A tog dana, kada Putin bude držao u rukama sve konce, svima će postati jasno da Assad može otići, a Putin ostati.

Rat je dugotrajan, a Rusija i Bashar al-Assad ostaju saveznici na terenu

Unatoč najavi kopnene akcije na teritoriju pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države u kojoj bi sudjelovalo, uz sirijsku i iransku vojsku i borce Hezbollaha, i oko 150 tisuća ruskih vojnika i ruskih dobrovoljaca, moguće je da do nje uopće ne dođe zbog prijetnji SAD-a i NATO-ova saveza. U tom slučaju ruske vojne snage odustale bi od kopnene akcije, ali bi ostale u Siriji i pod svaku cijenu čuvale sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao saveznika. Njegov ostanak na vlasti daje Putinu legitimitet da ruske vojne snage ostanu u Siriji kako bi Rusija imala dominaciju na Bliskom istoku.

Putin se odriče saveznika pod teretom sve težih sankcija 

Moguće je da će se Putin nakon vojnih uspjeha protiv ISIL-a i ostalih skupina odreći saveznika Bashara al-Assada i složiti se s njegovim odlaskom na Međunarodni sud za ratne zločine. To bi se moglo dogoditi ako sankcije opasno ugroze rusku ekonomiju, a Putin se nađe pred ucjenom: predaj Assada pa ukidamo sankcije.

>>Sirijska vojska uz rusku pomoć zauzela strateško mjesto na jugoistoku Hame

>>Arapski mediji: Rusija bi mogla u Siriji polomiti zube

Komentara 118

DU
Deleted user
10:59 11.10.2015.

Realnost je da sirijci ne žele ruse, putina i asada. Nije rješenje da tamo ostanu samo rusi, Putin i Asad a svi ostali se isele u europu.

ED
Edomajka
10:39 11.10.2015.

Rusima je vaznija nafta

AA
Aartur
11:53 11.10.2015.

Putinu je najvažnija vlastita diktatura i ego

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije