Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razjedinjena Europa

EU odgodila primjenu sankcija Rusiji: Njemačka bila za, Italija i Austrija protiv

Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
10.09.2014.
u 22:03

Poljska je izvijestila da joj je ovog tjedna ruski Gazprom isporučio 20 posto manje plina.

Veleposlanici država Europske unije u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti treba li nove sankcije Rusiji uvesti odmah ili pričekati i vidjeti hoće li se održati mir u Ukrajini. Nakon konzultacija sa Vladama u svojim državama, veleposlanici će se ponovno sastati u četvrtak, piše EUObserver.

Reuters navodi da dok je Njemačka inzistirala na brzoj implementaciji sankcija, nekoliko drugih država je željelo odgoditi njihovu primjenu. - Neke države su zatražile više vremena - kazala je talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, koja je izabrana za novu šeficu Europske komisije zaduženu za vanjsku politiku.

Diplomati su otkrili da su države sa bliskim vezama sa Rusijom poput Italije, Austrije i Finske bile suzdržane prema implementaciji novih sankcija. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na uvođenje sankcija uz objašnjenje da se one kasnije mogu ukinuti ukoliko se pokaže napredak u Ukrajini.

Rusi Poljskoj isporučili manje plina

Poljska je izvijestila da joj je ovog tjedna ruski Gazprom isporučio 20 posto manje plina, piše Guardian.

Neke europske države smatraju da će ruski predsjednik Vladimir Putin u sukobu sa zapadom oko Ukrajine koristiti i energetske potencijale svoje države te će smanjiti ili čak potpuno prekinuti dostavu plina europskim državama koje o njemu ovise. Ukrajinska tvrtka Ukrtransgaz izvijestila je da je Gazprom smanjio isporuku plina Poljskoj kako bi spriječio njegov izvoz iz Poljske u Ukrajinu.

Poljska lobirala za žešće sankcije Rusiji

Rusija je prekinula svoju isporuku plina Ukrajini zato što se nisu mogli dogovoriti oko njegove cijene te ta država ovisi o isporukama iz Poljske. Gazprom smanjenu isporuku Poljskoj još nije komentirao, dok je poljska energetska kompanija PGING izvijestila da pokušava utvrditi zašto su dobili manje energenta. Nema naznake da je bilo koja druga država Europske unije, osim Poljske, dobila manje isporuke plina. Poljska je u Europskoj uniji lobirala za žešće sankcije Moskvi te bi na njezinu teritoriju trebale biti smještene nove NATO-ove snage "za brzu intervenciju" koje se stvaraju kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini.

Gazprom isporučuje trećinu plina potrebnog Europi. Moguće je da ovom smanjenom isporukom plina Poljskoj ruski predsjednik Vladimir Putin pokazuje svoje adute u sukobu sa Zapadom. Prije dva dana Europska unija usvojila je drugi krug ekonomskih sankcija protiv Rusije, ali je njihovu primjenu odgodila na nekoliko dana i danas se ponovno nisu mogli dogovoriti oko njihove implementacije. Nakon te najave novih sankcija, ruski premijer Dmitrij Medvjedev je kazao da bi Rusija u znak odmazde mogla zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplovne kompanije sa zapada. 

>>Gazprom izbacuju s tržišta kapitala, Slovaci odgodili primjenu

>>Rusija mijenja doktrinu: Njene će nuklearne rakete opet ciljati prema zapadu

Komentara 139

CI
cicibela
18:06 10.09.2014.

Ameri jednim udarcem pokušavaju ubiti svoja 2 konkurenta: EU i Rusiju. Dok su njihove marionete na vlasti u EU, dobro im ide.

HR
HRVATSKA89
18:23 10.09.2014.

ima tu i dobra strana price porast nataliteta u EU

DU
Deleted user
17:51 10.09.2014.

Toliko o uvođenja sankcija Rusiji, Putin samo zavrne pipu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije