Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova faza rata

Putin: Nadam se da u Siriji nećemo morati koristiti nuklearno oružje

Putin i Shoigu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.12.2015.
u 07:00

ISIL je u Iraku izgubio Ramadi, snažno uporište stotinjak kilometara od Bagdada, dok su u Siriji snage Bashara al-Assada zauzele grad Homs

Ratne operacije u Siriji i Iraku dobile su sasvim novu dimenziju, i to ne samo na kopnenom dijelu bojišta gdje su postrojbe sirijske i iračke vojske oslobodile snažna uporišta terorističkog ISIL-a, gradove Homs i Ramadi, već i na pomorskom dijelu, ili preciznije podmorničkom, gdje je Rusija prvi put izvela raketni napad na ISIL-ovu prijestolnicu Raku i to sa svoje podmornice u Sredozemlju.

Prvi udar s podmornica

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je da je ruska vojska ispalila krstareće rakete Kalibar s podmornice tipa Kilo Rostov na Donu te kako su mete napada bili položaji džihadista ISIL-a.

– Svi gađani ciljevi, naftna infrastruktura, skladišta streljiva i tvornica granata, uništeni su – rekao je Šojgu i dodao kako su na napad upozorili kolege Amerikance i Izraelce. No od samog napada važnija je poruka koju je nakon uključivanja podmornica u rat uputio ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Mi detaljno analiziramo situaciju na bojištu i koje ćemo oružje koristiti. Projektili poput Kolibrija na podmornicama ili KH-101 na našim zrakoplovima mogu nositi i nuklearne glave i nadam se da ih nećemo morati koristiti u borbi protiv terorista ISIL-a – kazao je Putin.

Vojni stručnjaci slažu se da je poruka ruskog predsjednika više nego jasna.

– Uključivanje podmornica u vojno djelovanje na području Sirije i Iraka nova je ruska projekcija moći i dosad neviđena dimenzija rata. Putin je tako poručio prije svega SAD-u i njegovoj 6. floti da više nisu gospodari Sredozemlja – smatra bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Davor Domazet-Lošo. Domazet dodaje kako rakete Kalibar ispaljene s podmornice tipa Kilo imaju doseg 3500 do 4000 kilometara te kako Rusija sada pokriva kompletan teritorij na kojem se vode borbe.

Jasna poruka SAD-u

– Kada se uzme u obzir upravljački centar u Moskvi koji ima sposobnost reagirati u realnom vremenu te činjenica da Rusi na terenu imaju kopnene snage, zrakoplovstvo, podmornice i brodove u svojoj bazi u Siriji, može se slobodno reći da Rusija vlada onim što se stručno naziva "integriranim bojištem" – objašnjava Domazet. Situacija na terenu pokazuje kako pojačano djelovanje protiv ciljeva ISIL-a izgleda daje rezultate, no jednako je jasno da bez kopnenih snaga islamski teroristi neće moći biti do kraja poraženi.– Oko 300 oporbenih boraca, među kojima i pripadnici ISIL-a, Fronte Nusra, ali i 400 obitelji, izašlo je iz Homsa i otišlo prema Idlibu, a ostali su se predali sirijskoj vojsci jer podliježu zakonu o amnestiji – kazao je za Večernji Fadi Tpeh, sirijski novinar koji se nalazi u Homsu. Oslobađanje Ramadija za iračku je vojsku od još većeg značaja. – Taj je grad od izuzetne strateške važnosti jer povezuje čitavu provinciju Al Anbar pa ne čudi kako je u njegovoj obrani sudjelovalo više od 2 tisuće boraca ISIL-a. Nije bilo lako zauzeti taj grad, a ako se borbe ovako nastave i u Iraku i u Siriji protiv ISIL-a i ako svijet ostane ujedinjen, približava se kraj toj terorističkoj tvorevini – kazao je za Večernji irački novinar Oday Sabah. 

>> Sirija i Rusija optužuju: Četiri aviona zapadne koalicije napala su sirijske snage 

>> Sukob u Siriji pokazuje pravo lice: na djelu je rat šijita i sunita 

>> Sirijski pobunjenici spremali se za masovno pogubljenje ISIL-ovaca, a onda ih oslobodili u zadnji čas

Komentara 51

Avatar Proleter
Proleter
07:31 10.12.2015.

Udri Vlado ruke ti se pozlatile.

GO
Gomila
07:15 10.12.2015.

Putine Tursku i Saudi arbiju sravnaj sa zemljom i bit ce mir u svjetu Putine nisam te voli prije ali sad te volim sve vise i vise

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:01 10.12.2015.

Kad Putin nesto pocne on to radi temeljno-a ne NATO/USA i njihove bajke za malu djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije