Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOMALIJA

Proglašena nacionalna katastrofa zbog suše - glad prijeti 3 milijuna ljudi

Izgladnjeli nigerijski dječak Hope
Foto: Facebook/ Anja Ringgren Lovén
28.02.2017.
u 17:11

Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira hitno na katastrofu pružanjem pomoći obiteljima i pojedincima u oporavku

Novi somalijski predsjednik Muhamed Abdulahi Muhamed proglasio je u utorak "nacionalnom katastrofom" veliku sušu koja hara njegovom zemljom i prijeti glađu tri milijuna osoba, po humanitarnim agencijama.

"Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira hitno na katastrofu pružanjem pomoći obiteljima i pojedincima u oporavku od posljedica suše kako bi se izbjegla humanitarna tragedija", priopćio je ured somalijskog predsjednika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da Somaliji prijeti treća glad u 25 godina. U prethodnoj gladi u Somaliji 2011., rezultatu prethodne velike suše na afričkom rogu, pogoršane sukobom s pobunjenom islamističkom skupinom Al-šebab, ondje je smrtno stradalo 260.000 osoba.

Smještena na afričkom rogu i bez države dostojne tog imena već više od dva desetljeća, Somalija je, uz Jemen i Nigeriju, jedna od tri zemlje na rubu gladi, već proglašene u Južnom Sudanu gdje zahvaća 100.000 osoba.

Više od 20 milijuna osoba prijeti smrt od gladi u te četiri zemlje.

>> Ovo je 10 prijetnji koje mogu uništiti život na Zemlji

>> Epidemija – u svijetu gladuje 70 milijuna ljudi

Komentara 3

SH
shhrvoje
20:22 28.02.2017.

ovdje nema kometara samo kad je Ava karabatić severine rozge i ostale kokosi onda se komentira i baljezga.. Žalostan je ovaj svijet ..

Avatar nekakav
nekakav
08:02 01.03.2017.

a tko to naoružava ove teroriste, stalno imaju oružja...? kome odgovara rat u somaliji? možda onima koji odlažu opasni otpad u njihovom moru? ili pak onima koji ribare u njihovim vodama?

RI
rikavac
19:23 28.02.2017.

Boze samo sacuvaj nista vise. U nogometu se okrecu milijarde eura kupovina prodaja igraca a ovdje narod umire. Treba uvest svaki transver veci od 20 miliona platit samo 1% za gladne u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije