Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna obljetnica

Prije 69 godina bombardiran Nagasaki, posljedice ubile više od 150 tisuća ljudi

nagasaki
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/8
09.08.2014.
u 12:30

U Japanu se obilježava 69. obljetnica nuklearnog napada na Nagasaki. U Nagasakiju su se okupili brojni posjetitelji, među kojima su se našli i japanski premijer Shinzo Abe te veleposlanica SAD-a u Japanu, Caroline Kennedy...

U Japanu se obilježava 69. obljetnica nuklearnog napada na Nagasaki. U Nagasakiju su se okupili brojni posjetitelji, među kojima su se našli i japanski premijer Shinzo Abe te veleposlanica SAD-a u Japanu, Caroline Kennedy, javlja Reuters. - Mi, Japanci, jedine smo žrtve nuklearnog napada u povijesti te moramo raditi na svijetu bez nuklearnog naoružanja, izjavio je Abe.

Tijekom ceremonije održana je minuta šutnje, i to točno u 11:02, kada je bomba bačena na Nagasaki. SAD je bombu nazvanu 'Fat Man' bacio na Nagasaki svega tri dana nakon napada na Hirošimu. Napad je odobrio Harry S. Truman, a izvelo ga je Ratno zrakoplovstvo SAD-a. Više od 150 tisuća ljudi poginulo je od posljedica bombardiranja i zračenja. Japan se predao šest dana nakon što je napadnut Nagasaki, što je ujedno okončalo i Drugi svjetski rat.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

>>Navigator aviona Enola Gay: Atomska je bomba zapravo spasila živote

Komentara 22

BA
bakulušić
15:39 09.08.2014.

U Hiroshimi i Nagasaki-u nije bilo vojni sposobnih. Starci, žene i djeca. Stotine tisuća mrtvih samo u prvi mah. Dresden? Sve je to antifašizam i nitko nije tražio topničke dnevnike. Danas ipak priznaju greške. Svi osim naših "antifašista". Oni ostaju dosljedni sebi i očekuju priznanja za zvjerske zločine.

DU
Deleted user
15:37 09.08.2014.

Evo pitanja za razmišljanje; Kako se zove grad na koji je bačena atomska bomba, i slovio je kao najveći katolički grad u Japanu? Nadalje, koju su dva najrazorenija grada u 2 svjetskom ratu ? Evo natuknice; velika većina su katolici.

PE
pessimus
12:45 09.08.2014.

ali to ne smeta japancima da budu jedan od najvjernijih američkih saveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije