Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret na Kubi

Prekid svih ratova uime Boga u središtu izjave pape Franje i Kirila

Pope Francis (L) leaves at the end of the Ash Wednesday mass, in St. Peter's Basilica at the Vatican, February 10, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Foto: Reuters/PIXSELL
12.02.2016.
u 09:58

Kubu su izabrala i prihvatila oba poglavara kao neutralan teren jer ne nosi teret podjela dviju crkava poput Europe

To je hrabar korak koji će uroditi dobrim plodovima za ekumenski dijalog, ocijenio je kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, današnji susret pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila u Havani.

– Sama činjenica što se moskovski patrijarh i rimski papa susreću veliki je prilog ekumenizmu i miru u svijetu – kazao je državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Snažniji otpor pravoslavaca

Upravo u ovim riječima možda se krije odgovor na pitanje što će sadržavati njihova zajednička pisana izjava kojom će zaključiti dvosatni razgovor. Kao dodatak za promišljanje o sadržaju izjave spomenimo i zašto je za susret izabrana Kuba. Kuba je neutralna država u kojoj ne postoje poteškoće glede vjeroispovijesti, odnosno nema teret prošlosti katoličko-pravoslavnih odnosa kakav imaju europske države. Kiril, koji je u pohodu po Južnoj Americi, za susret s Franjom htio je takav teren. Franjo je odavno kazao kako bi se s Kirilom susreo bilo gdje te je odmah prihvatio njegov prijedlog: Kubu.

Naime, Franjo je na povratku iz Turske kazao kako se želi susresti s patrijarhom Kirilom i da je spreman otići kamo on želi, dok pravoslavna strana nije željela da do njega dođe u Europi zato što je to „kontinent podjela Crkve“. Susret pape i Kirila ne želi istaknuti podjele, nego doprinijeti njihovu nadilaženju i sigurno će pomoći oblikovanju odnosa s pravoslavljem, drži Koch, te naglašava kako bi mogao pridonijeti i produbljivanju unutarpravoslavnih odnosa, posebno u svjetlu svepravoslavnog sabora u lipnju na Kreti. Tome se susretu, možda, više protivi pravoslavni i grkokatolički svijet nego rimokatolički. Kiril je svjestan tog ozračja i reakcija, pa je to još snažniji razlog za susret na kraju kojeg će dvojica poglavara zasigurno, uz ostalo, izjaviti kako se ne smije ratovati u Božje ime. 

>> Susret s Kirilom zasjenit će sve ostalo

Komentara 51

DI
dokazano.istinito
10:53 12.02.2016.

ovaj vecernji list je samo prije nekoliko dana prenosio govor kirila ruskog pravoslavnog poglavara gde traj kiril sa lomacom na glavi poziva ruse da ratuju u ime Boga,,,,,,,,,,a papa prije 10 dana je govorio da se treba boriti, izgleda da da i papa i kiril nisu iskreni ni prema Bogu ni prema ljudima

Avatar moravica
moravica
11:00 12.02.2016.

papa franjo je dobar svima osim hercegovcima i njihovom turizmu...jer hercegovci su veći katolici i od pape

JR
Jean Renault
10:05 12.02.2016.

Papa treba da postavi uvjete Kirilu. Prvo da momentalno priznaju papin primat, drugo da ruska crkva smjeni srbijanskog patrijarha, da SPC spusti na rang arhiepiskopije što je i bila do početka 20. stoljeća i da zbog blizine Hrvatske mogu i Hrvati biti visoko rangirani svećenici u SPC kao biskupi i sl. Zatim da Srbija prizna genocid nad Hrvatima, i protjerivanje naših Bunjevaca Hrvata iz Vojvodine. Da Srbija vrati sve umjetnine državi Hrvatskoj i da se svi srbijanski biskupi i nadbiskupi skupe u Vukovaru i odaju počast hrvatskim katoličkim žrtvama vukovarskim te da ih SPC proglasi Vukovarskim mučenicima i obilježava svake godine. Bez ovih sitnica papa uopće ne bi trebao ni razgovarat sa Kirilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije