Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen u švicarskoj

Povukli tjeralicu, ali Orića i dalje gone?

Naser Orić
Foto: Reuters/PIXSELL
13.06.2015.
u 00:16

Srbija ga tereti zbog zločina nad civilima u Podrinju 1992. godine

Upravo dok se priprema rezolucija o genocidu u Srebrenici za Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se obilježila 20. obljetnica tog pokolja koji su počinili Srbi nad Bošnjacima, u Švicarskoj je uhićen ratni zapovjednik bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić.

Reagirao Interpol

Protiv njega je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine raspisalo tjeralicu, koju je Interpol lani povukao. Znači li to da je srbijanska tjeralica ostala aktivna, samo što više nije bila javna, vjerojatno će se uskoro razjasniti. Beogradske Večernje novosti navode kako je Orić uhićen na temelju srbijanske tjeralice iz 2014. za zločine nad civilima u Podrinju 1992. Oriću se već sudilo pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu za zločine počinjene na području Srebrenice između rujna 1992. i ožujka 1993. Haaški tužitelji teretili su Orića za zločin koji su pripadnici vojne policije počinili nad Srbima koji su bili zatočeni u policijskoj postaji u Srebrenici. Prema optužnici, više zatočenika bilo je teško zlostavljano, a neki su nasmrt pretučeni. Orić je pravomoćnom presudom oslobođen jer je sud zaključio da u vrijeme zločina nije imao stvarni nadzor nad vojnom policijom, tužitelji to nisu dokazali.

Orić je uhićen u srijedu na carinskom prijelazu Thonex-Vallard, pritvoren i treba biti izveden pred tužitelja. Njegova odvjetnica Vasvija Vidović kaže kako je uhićen po tjeralici za koju je smatrala da je povučena jer je BiH prosvjedovala zbog nje. Orić je s načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem putovao u Švicarsku na obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici.

Skinut do gole kože

– Na ulazu u Ženevu između Francuske i Švicarske izvedeni smo iz vozila i privedeni. Zadržan sam tri i pol sata. Skinuli su me do gole kože i maltretirali kao najvećeg kriminalca. Vidio sam kako Orića izvode s lisicama, rekli su da postupaju po crvenoj tjeralici Beograda – ispričao je Duraković novinarima.

Beogradski Interpol raspisao je međunarodnu tjeralicu za zapovjednicima Armije BiH u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u veljači 2014. zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. Glavni tužitelj BiH Goran Salihović rekao je kao ga je uhićenje Orića iznenadilo.

– Mi imamo jedan predmet u fazi prijave, a za ovo nismo znali – kazao je tužitelj te dodao da će razgovarati sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine kako bi razjasnio o čemu je riječ. Orića zastupa i švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je branio i Antu Gotovinu.

>>Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić uhićen na temelju srpske tjeralice

>>Orića planirali uhititi u Srbiji jer BiH i Srbija ne izručuju svoje osumnjičene

Komentara 22

SS
stanoje_stanic
12:45 13.06.2015.

uzasno kako danas srbija jos uvjek pravi probleme susjedima, a ovi joj ne namecu bezuslovne uvjete

MR
mrkoje
12:43 13.06.2015.

ja jesam srvin, ali ono sto je srbija pocinila u ime velike srbije je uzasno i neoprostivo, i danas imamo da cetnici vladaju srbijom a cetnistvo se slavi, imamo cetnika predsjednika u srbiji, a ministar je taj koji je nedavnoo saopcio da je za svakog ubijenog srbina potrebno ubiti 100 muslimana....nazalost svi ti kriminalci setaju danas slobodno srbijom, hrvatsko, bosnom i kosovu, ali i rade kao policajci,politicari..a oni koji su branili svoj narod od srpskih genocida danas se ganjaju od te iste srbije...i kome cete vi pomoci da udje u EU,toj srbiji!!!!?

JA
jasno
12:50 13.06.2015.

vrijeme je da najzad susjedni narodi pokazu srbiji gdje joj je mjesto !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije