Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija

Potvrđena optužnica protiv petorice za ratovanje na strani ISIL-a

ISIL Irak
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.11.2014.
u 16:09

Optužnica je podignuta protiv Novopazaraca Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34), Izudina Crnovrašanina (25), kao i Ferata Kasumovića (31) iz Beograda

Izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koju je Tužiteljstvo za organizirani kriminal početkom listopada podiglo protiv četvorice Novopazaraca i jednog Beograđanina, kojima uskoro treba početi suđenje, a terete se da su sudjelovali u oružanim akcijama Islamske države Iraka i Levanta, te da su organizirali i financirali odlazak građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku u Siriji, a potom i na ratišta, javljaju mediji u Srbiji.

Optužnica je podignuta protiv Novopazaraca Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34), Izudina Crnovrašanina (25), kao i Ferata Kasumovića (31) iz Beograda. Prema tvrdnjama tužiteljstva, Mujović je javno, na svom Facebook-profilu, poticao na teroristička djela i pozivao na samoubilačke napade u Beogradu, Rimu i Raškoj oblasti. Podbićanin i Mujović, početkom 2013.  uspostavili su vezu s Islamskom državom Iraka i Levanta i frontom Al Nusra, s ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici, navodi se u optužnici.

Novac su prikupljali u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Luxemburgu i financirali odlazak više građana Srbije na obuku, a potom i na ratište. Lojović, Crnovršan i Kasumović su u pritvoru od početka ožujka i nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor, a Podbićaninu i Mujoviću, koji su u bijegu, određen je pritvor, određeno raspisivanje tjeralice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

>>Podignuli optužnice protiv 5 srpskih državljana zbog novačenja za ISIL

>>U BiH uhićeno 11 vehabija, Bosnom slobodno šeta tri tisuće džihadista

>>Prekasno! Selefijski pokret u BiH je prejak, teško ga je iskorijeniti

Komentara 4

Avatar mali322
mali322
16:43 14.11.2014.

Njihovo je pravo da ratuju ali da tamo i ostanu, bez povratka

AA
aabbcc
18:40 14.11.2014.

Ne vjerujem da su o svom trosku tamo isli i mogli ste se bar razpitali kakve su im bile Place i jesul sta zaradili tamo da znamo u ovoj krizi gdje je bolje.

CE
centirion
07:31 15.11.2014.

Lov na vijestice je počeo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije