Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinoda u vatikanu

Poglavlje o homoseksualcima nije dobilo dvotrećinsku podršku biskupa

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.10.2014.
u 20:33

Čak 62 sinodalna otaca od 183 nisu prihvatila (non placet) poglavlje u kojem se govori o pažnji prema homoseksualnim osobama. Još niži placet je dobilo poglavlje koje govori o davanju hostije rastavljenim i ponovno oženjenim parovima

Završni dokument biskupske sinode o obitelji usvojen je večeras većinom glasova sinodalnih otaca, ali na određenim poglavljima nije postignuta kvalificirana većina od dvije trećine glasova od onih koji su glasovali, od prisutnih u dvorani.

Glasovalo je 183 sinodalnih otaca i glasovalo se za svako poglavlje posebno. Dvotrećinska kvalificirana većina značila je 123 glasova, a za osjetljiva poglavlja, ona vezana za homoseksualce i za rastavljene i ponovno oženjene osobe dobila su nešto iznad 100 glasova.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare predstavljen je dokument, kao i broj glasova koji su dobili pojedini paragrafi. Većina poglavlja dobila je više od dvije trećine glasova, dok oni koji obrađuju osjetljive teme, kao što je ona vezana za homoseksualne osobe, nisu dobili dvotrećinsku većinu.

Taj dokument će sada poslužiti za raspravu do redovne biskupske sinode koja će se održati u listopadu 2015. godine. Osjetljiva pitanja vezana za rastavljene i ponovno oženjene osobe, kao i glede otvaranja vrata Crkve homoseksualnom osobama nisu dobile dvotrećinsku većinu, odnosno dobili su u prosjeku oko 60 posto. To što tri paragrafa nisu dobila dvotrećinsku većinu, kakvu bi trebali dobiti za prihvat dokumenta, ne znaći da je sinodalni dokument odbijen.

Papa Franjo je osobno zatražio da budu objavljeni svi brojevi glasovanja. Promjene su u hodu i očito neki sinodalni oci nisu za njih spremni. Sada biskupi imaju godinu dana vremena da i te osjetljive teme sazriju.

„Ne postoji temelj za povezivanje ili stvaranje analogija između homoseksualnih 'brakova' i Božjeg plana o braku i obitelji“, piše u 55. poglavlju Relatio Synodi, sinodalnom završnom izvješću. No, „muškarci i žene s homoseksualnim tendencijama moraju biti prihvaćeni sa štovanje i s osjetljivošću“, stoji nadalje u dokumentu.

Čak 62 sinodalna otaca od 183 nisu prihvatila (non placet) poglavlje u kojem se govori o pažnji prema homoseksualnim osobama. To poglavlje su prihvatili (dali svoj placet) 118 sinodalnih otaca.

No, još niži placet je dobilo poglavlje koje govori o davanju hostije rastavljenim i ponovno oženjenim parovima. Svoje odobrenje ja dalo 104 a protiv je bilo 74 sinodalnih otaca, ali paragraf u kojem se za takve slučajeve kaže kako im se tim osobama mora pomoći dobio je dvorećinsku većinu (155 za i 19 protiv) .

Na koncu večerašnjeg glasovanja sinodalnim ocima se obratio papa Franjo koji je dobio veliki pljesak i ovacije svih sinodalnih otaca. Njegov govor je bio nadahnut, vrlo bitan i za daljnju raspravu u Crkvi. "Bih bih žalostan da nije bilo oštrih sučeljavanja o temama", kazao je papa Franjo. 

Komentara 60

RA
rakikaki
20:57 18.10.2014.

Pa normalno! Čovjek je čovjek, ali grijeh je grijeh!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:59 18.10.2014.

Ostavite Grčku Grcima.

MX
MXLCLGTG
23:41 18.10.2014.

Kad je Franjo izabran za papu mislio sam da smo dobili pravog nasljednika Ivana Pavla II ali izgleda da sam se prevario.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije