Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema labavo

Peking upozorava Trumpa: O načelu jedne Kine nećemo pregovarati

Prosvjedi u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2017.
u 09:17

"Načelo jedne Kine je politički temelj kinesko-američkih odnosa i o njemu se ne može pregovarati", upozorio je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

 O priznanju "jedne Kine ne može se pregovarati", izjavio je Peking, reagirajući na izjavu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da je spreman preispitati to načelo kako bi ojačao veze Washingtona i Taipeja.

"Načelo jedne Kine je politički temelj kinesko-američkih odnosa i o njemu se ne može pregovarati", upozorio je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"U svijetu je samo jedna Kina, Tajvan je neotuđiv dio kineskog teritorija i vlada Narodne Republike je jedina legitimna kineska vlada", istaknuo je Lu u kratkom priopćenju.

Trump je u razgovoru za Wall Street Journal ovog tjedna rekao da će "o svemu pregovarati, pa i o (politici) jedne Kine".

Američki milijarder je u istom razgovoru opravdao svoj telefonski razgovor s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen činjenicom da je Washington lani prodao Taipeju "najmoderniju vojnu opremu vrijednu 2 milijarde dolara".

Tajvan je politički odvojen od Narodne Republike Kine od 1949. kada su komunisti preuzeli vlasti u Pekingu.

No u ime "načela jedne Kine" Peking zabranjuje svojim partnerima da održavaju diplomatske veze s otokom koji smatra pobunjenom pokrajinom koja se mora, ako treba i silom, vratiti pod njegove skute.

Sredinom prosinca, Trump je već zaprijetio da neće priznati načelo "jedne Kine" zbog kojega je Washington 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom.

Ključne riječi

Komentara 5

SD
sdpesticid
11:39 15.01.2017.

pustite taiwan na miru, i jedni i drugi.

DU
Deleted user
10:04 15.01.2017.

Sada Trump može staviti soli Kini na rep a ne uvesti sankcije pošto sve Američke firme imaju svoje proizvodne pogone u Kini. Dok Kina samo prestankom proizvodnje ajpona za amera može uvesti nesagledive posljedice za Američkog potrošača koji bi istog trenutka izveo revoluciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije