Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci terorizma

Pariz: Zaustavite izbjeglice

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
26.11.2015.
u 00:15

Merkel: Reducirati migracije i uvesti izbjegličku putovnicu

Europa više ne može primati izbjeglice, to je nemoguće – poručio je francuski premijer Manuel Valls u razgovoru s grupom europskih novinara, dodajući da će narodu biti dosta Europe ako se ne budu strože kontrolirale vanjske granice.

Pohvala volonterima

No, Francuska ionako nije željeno odredište za izbjeglice pa je mnogo važnije što je jučer u Bundestagu poručila Angela Merkel, koja ističe da jednostavno hermetičko zatvaranje granica neće riješiti problem, ali broj izbjeglica mora biti smanjen. No, bilo bi pogrešno to učiniti ako nisu iscrpljene sve mogućnosti za rješavanje krize, kaže kancelarka. – To je ono što me vodi – rekla je te zahvalila brojnim volonterima: – Nikad u Njemačkoj nije bilo toliko dobrovoljnih aktivista. Merkel predlaže uvođenje jedinstvene putovnice za izbjeglice, kako bi se izbjegla višestruka registracija. Prema Merkel, opstanak schengenskog režima ovisi o solidarnoj raspodjeli izbjeglica među zemljama, u skladu s gospodarskim i drugim kriterijima. No, francuski premijer Valls kaže kako Francuska neće uzeti ništa više izbjeglica nego što je već dogovoreno, što znači 30 tisuća u iduće dvije godine. U Francuskoj Vallsa, prema biznisu orijentiranog socijaldemokratskog premijera, uspoređuju s Tonyjem Blairom i njegovim trećim putem kojim je poveo britanske laburiste, a to je pokazao i nakon napada na Pariz 13. studenoga, uvodeći jake sigurnosne mjere. Nakon siječanjskih napada na “Charlie Hebdo” i supermarket, Valls, koji je i sam državljanstvo dobio s 20 godina jer je rođen u Barceloni, rekao je da u Francuskoj postoji “teritorijalni, društveni i etnički aparthejd”.

Pad migranata privremen?

Sad je posve promijenio retoriku, više ne govori o tome što je trulo u Francuskoj, nego samo kako se valja fokusirati na sigurnosna pitanja i borbu protiv terorizma. U međuvremenu, broj migranata na balkanskoj ruti pada, Međunarodna organizacija za migracije izvijestila je o drastičnom padu dolazaka u Grčku za vikend. To se osjetilo i u Hrvatskoj, jučer od ponoći do 15 sati u zemlju je ušlo tisuću migranata i toliko ih je bilo u Slavonskom Brodu. Međutim, iz UNHCR-a poručuju da su zaključci o padu prerani jer se broj migranata u Grčkoj u ponedjeljak i utorak opet povećao.

>> Očajni migranti sašili si usta 

>> Ban Ki-moon osudio "filtriranje" izbjeglica na balkanskoj ruti

Ključne riječi

Komentara 7

XA
xaron
03:43 26.11.2015.

Vidi na slici imigrante, sve sami doktori, profesori, arhitekti, farmacisti... Kanada prima 25000 imigranata iz Sirije, direktno iz kampova u Libanonu, Jordanu i Turskoj. Obezbjedjen im je direktni avio prevoz. Primaju obitelji, majke sa djecom i Nikako samce. Da bii samac dobio ulaz u Kanadu mora imati milione. Jako razumno a svi znaju zasto je to tako, i to funkcionira dobro 100 godina.

MA
majmun1231
08:05 26.11.2015.

vecinom sve muskarci .izbjeglicama se smatraju zene djeca i stariji

ED
Edomajka
07:34 26.11.2015.

Tko na ovoj slici vidi zenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije