Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Concordia Codici'

Papa Franjo ujednačio kodekse Latinske i Istočne crkve

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.09.2016.
u 14:57

Donesen je i tzv. autentični odgovor oko pojašnjenja zapreka za ređenje

Nakon pada Berlinskog zida povećana je mobilnost stanovništva, pa se na teritoriju Latinske crkve povećava i broj istočnih vjernika, pripadnika Istočnih crkava sui iuris, vlastitog prava. Zbog toga je bilo potrebno uskladiti norme zakonika Kanonskog prava sa zakonikom Kanona Istočnih crkava, napisao je Papa Franjo u apostolskom pismu „Concordia Codici”, Motu Proprio, kojim se mijenjaju pojedine norme kodeksa Kanonskog prava. Tako se glede pitanja odnosa Latinske i Istočnih crkava u zajedništvu s Katoličkom crkvom, uvode novosti oko sakramenta krštenja i ženidbe. Istodobno objavljen je i tzv. „autentični odgovor” o zaprekama za ređenje.

Na pretežno Latinskom zapadu, potrebno je pronaći, objasnio je Franjo, „ispravnu ravnotežu između prava istočne manjine i poštivanja povijesne kanonske tradicije latinske većine” kako bi se izbjegli sukobi i neprikladne interferencije”, a radi promicanja plodne suradnje među svim katoličkim zajednicama.

Glede krštenja, potvrđuje se kriterij pripadanja djeteta Crkvi vlastitog prava (lat. sui iuris) katoličkog roditelja te se uvodi obveza bilježenja Crkve pripadnosti u župni registar krštenja. Ako dolazi do prelaska u drugu Crkvu sui iuris, osim u iznimnim slučajevima, potrebno je napraviti formalni čin prelaska pred odgovarajućim autoritetom, a konkretna promjena mora se zabilježiti i u knjigu krštenih.

Kod sakramenta ženidbe, pojašnjava se kako „samo svećenik” valjano vodi obred vjenčanja između pripadnika Istočne i Latinske crkve, ili pak između istočnog katolika ili ne-katolika. Zakonik Kanonskog prava Katoličke crkve dopušta sklapanje sakramenta ženidbe uz prisustvo đakona, no zakonik Kanona Istočne crkve traži svećenika.

Donesen je i tzv. autentični odgovor oko pojašnjenja zapreka za ređenje, odnosno od sada su i ne-katolici podložni pravilniku o zaprekama đakonskog, svećeničkog ili biskupskog ređenje bez potrebnog dopuštenja. To se odnosi na osobe koje su počinile ubojstvo, pobačaj, teško ozlijedile sebe ili drugu osobu, ili pak pokušale samoubojstvo, kojih je malo, ali i to se trebalo usuglasiti.

>> Papa Franjo na misi o francuskom svećeniku: Kršćani pate zatočeni, mučeni, ubijani jer se ne odriču Isusa Krista

Komentara 3

DU
dukidudoje
19:24 16.09.2016.

dobro ali zasto samo istocni i latinski katolici, zasto ne i istocni pravoslavac i latinski katolik !

BO
bojnik
05:11 18.09.2016.

Sveti oce, ne valja sto radis. Ponudi im prelazak na "zapadnu" crkvu.

RA
radekbrod
19:53 16.09.2016.

ko kaže da ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije