Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završio pohod Turskoj

Papa Franjo: Siromašne regrutiraju teroristi

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
30.11.2014.
u 12:53

Trećeg i posljednjeg dana boravka u Turskoj, papa Franjo je jutros najprije predvodio misu u apostolskom predstavništvu u Istanbulu, zatim se susreo s Velikim Rabinom Turske, Isakom Halevom, koji je na čelu 25.000 Židova koliko ih živi u toj državi (s njime se susreo i Benedikt XVI. tijekom svoga pohoda Turskoj 2006.), te se u crkvi sv. Jurja sastao s Barolomejom I. s kojim je potpisao i Zajedničku izjavu.

„U svijetu ima previše žena i muškaraca koji pate zbog neishranjenosti, rastuće nezaposlenosti, zbog prevelikog broja mladih bez posla i zbog povećanog broja socijalno isključenih, a to ih može navesti na kriminal i čak da ih se regrutira među teroriste“, kazao je papa Franjo danas u Istanbulu u crkvi sv. Jurja gdje se ponovno susreo s ekumenskim patrijarhom Barolomejom I. nakon što su jučer poslije podne zajednički predvodili ekumensku misu.

Trećeg i posljednjeg dana boravka u Turskoj, papa Franjo je jutros najprije predvodio misu u apostolskom predstavništvu u Istanbulu, zatim se susreo s Velikim Rabinom Turske, Isakom Halevom, koji je na čelu 25.000 Židova koliko ih živi u toj državi (s njime se susreo i Benedikt XVI. tijekom svoga pohoda Turskoj 2006.), te se u crkvi sv. Jurja sastao s Barolomejom I. s kojim je potpisao i Zajedničku izjavu.

Nakon što je kazao kako i siromaštvo utječe na odlazak žena i muškaraca među teroriste, papa Franjo se obratio, u crkvi sv. Jurja, pravoslavnom svijetu.

„Kao kršćani pozvani smo na zajedničku borbu protiv globalizacije indiferentnosti koja danas, čini se, prevladava. Zbog toga trebamo izgraditi novu civilizaciju ljubavi i solidarnosti“, kazao je Franjo i pozvao na puno zajedništvo katolika i pravoslavaca, a što ne znači „pokoravanje, niti upijanje jednih spram drugih, već prihvat svih darova koje je Bog dao svakome za ispoljavanje cijelome svijetu velikog misterija spasenja“.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/Pixsell

Patrijarh Bartolomej I. sudjelovao je jučer poslije podne na ekumenskoj misi zajedno s Franjom predvodio u crkvi sv. Juraja. Franjo je zamolio Bartolomeja da ga blagoslovi.

To je prvi puta da je jedan papa zamolio blagoslov od jednog patrijarha. Bartolomej je zagrlio Franju i poljubio ga u papinsku kapicu na glavi. Papa i Ekumenski patrijarh pjevali su i molili za crkveno jedinstvo. Potom je pročitan ulomak iz knjige proroka Zaharije o mesijanskom spasenju. Nakon govora ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja I. uslijedio je govor pape Franje.

„Svetosti, predragi brate, večer uvijek sa sobom nosi osjećaj zahvalnosti za protekli dan i strepeće nade pred nadolazećom noću. Večeras je duša moja puna zahvalnosti Bogu, koji mi dopušta da s Vašom svetosti i sa sestrinskom Crkvom molim, na svršetku napornoga dana apostolskoga pohoda, istodobno očekujući dan koji smo u liturgiji započeli: blagdan svetoga Andrije apostola, nebeskoga zaštitnika ove Crkve“, kazao je papa Franjo.

U zajedničkoj izjavi koju su danas potpisali Franjo i Bartolomej u Istanbulu naglašava se kako se „ne možemo pomiriti sa Srednjim istokom bez kršćana koji su ispovijedali u ime Isusa dvije tisuće godina“. „Izražavamo zajedničku zabrinutost zbog stanja u Iraku, Siriji i na cijelom Srednjem istoku. Ujedinjeni smo u želji za mirom i stabilnošću, kao i u volji promicanja rješenja sukoba kroz dijalog“, stoji u zajedničkoj izjave pape Franje i carigradskog patrijarha Bartolomeja I. Papa Franjo poslijepodne završava svoj pohod Turskoj.

>>Papa Franjo pognute glave u Plavoj džamiji pored Velikog Muftija Istanbula

>>Papa u ofenzivi: Crkva se treba prilagoditi promjenama

Ključne riječi

Komentara 42

PA
pacoje
16:07 30.11.2014.

to nijje onako kako papa kaz'i to ne slici na jednog vjernika,to i papa treba da zna siromasni jesu siromasni,ali nisu teroristi zbog toga sto su siromasni.......evo vidite oni koji su drzavni teroristi,oni imaju teroriste koje dobro placaju,i oni vrse vrse teror,pljackaju resurse koje siromasni imaju ali ne mogu da to koriste,jer teroristi rijetko kada su siromasni,,,,ovaj papa je osudio ljude samo zbog toga sto su siromasni kao teroriste,a to nije ni vjerski ni moralno kao normalnost ocjeniti i osuditi pausalno tako.....to je sramota tako reci

TA
takitako
16:24 30.11.2014.

siromsne rekrutuju teroristi!?............siroasni moralom,siroasni nevjernici,siromasni u postivanju prava......to su oni koji mozda misli papa,da oni koji placaju vojnika kojiubijaju djecu po plazama,koji ubijaju ljude po bliskom istoku,a dolaze iz raznih djelova zapada,koji su siromasni jer ne mogu placati droge,kredite,i mnogo mnogo cega drugog scime su ih tesko izmanipulirali da oni koji su bogti i drze svijet stalno u ratovima,pa poslije bombardiranja trebaju ljude koji su siromasni u moralu da pljacku i exploatisu nekako

Avatar BobaNova
BobaNova
13:34 30.11.2014.

"Papa Franjo: Siromašne regrutiraju teroristi" - aha ! znaci UN i SAD se moze smatrati istim !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije