Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka iz Paragvaja

Papa Franjo: Korupcija je gangrena naroda

Papa Franjo u Paragvaju
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
12.07.2015.
u 09:41

„Kada vam netko kaže da trebaš učiniti to, da bi dobio nešto drugo je ucjena. Ucjena je uvijek i korupcija. A, korupcija je gangrena jednog naroda“, kazao je Franjo.

Način upravljanja koji ne daje slobodu osobi da preuzme svoju odgovornost u društvu je ucjena, kazao je papa Franjo u Paragvaju, posljednjoj etapi svoga južnoameričkog pohoda.

„Kada vam netko kaže da trebaš učiniti to, da bi dobio nešto drugo je ucjena. Ucjena je uvijek i korupcija. A, korupcija je gangrena jednog naroda“, kazao je Franjo. Priznao je da je već određeni broj godina „Paragvaj predan izgradnji čvrstog i stabilnoga demokratskog puta“ i borbi protiv korupcije, te potiče na „učvršćivanje demokratske strukture i institucija“, izbjegavajući napast „formalne demokracije“.

Pozvao je isto tako na „poboljšanje dijaloga kao prikladan način za promicanje općega dobra, utemeljen na kulturi susreta, poštovanju i priznanju legitimnih razlika i mišljenja drugih ljudi“, kao i prevladavanja sukoba i ideoloških podjela. Kazavši kako za poticanje da siromašne osobe budu uključene u društvo nisu potrebne ideologije, papa Franjo je odbacio sve tvrdnje onih koji ga žele svrstati među „marksiste“. „Nisu potrebne ideologije koje se onda upotrebljavaju u interesu političara ili pojedinaca. Ideologije završavaju loše, nisu potrebne. Ideologije imaju nepotpun ili bolestan ili zločesti odnos s narodom. Ideologije ne primaju narod. Ideologije kažu da rade za narod, ali ništa nije za narod“, rekao je Franjo.

Time je pokazao koliko je udaljen od instrumentaliziranja njegovih riječi za ovu ili onu ideologiju. U Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, na trećoj i završnoj etapi pohoda po Latinskoj Americi, masa ljudi, unatoč kiši, izašla je na ulice pozdraviti Papu. Franju je dočekao paragvajski predsjednik Horacio Cartes. Papa se zahvalio na toplom gostoprimstvu i odmah je podsjetio na bolnu povijest Paragvaja, na strašne posljedice rata, na bratoubojstvo, na nedostatak slobode i na kršenje ljudskih prava. Istaknuo je kako se čine veliki napori, kako bi Paragvaj ostvario gospodarski rast i napredak. Mjera gospodarskog modela treba biti cjelovito dostojanstvo ljudskoga bića, a posebno onih najugroženijih i bespomoćnih, kazao je Papa.

>> "Ne obožavajte novac, to je vražji izmet koji ubija"

>> Papa je raspelo sa srpom i čekićem ostavio Gospi u Boliviji

Komentara 7

Avatar istovari
istovari
10:38 12.07.2015.

"Ideologije završavaju loše, nisu potrebne...." učini još samo jedan korak dalje Franjo i reci da ni religije nisu potrebne jer isto tako oblik ideologije;možda najgori jer dijele ljude i izazivaju nesreću...što se korupcije tiče bogobojazni katolici s njom nemaju problema;a; Sanaderi, Mamići, Vidoševići,Žuljevići i ostatak brojnog nakota iz Corleoneovog stada jako je dobro pomirio doktrinu spasenja sa zgrtanjem tuđeg blaga na zemlji...

MR
Mrzim_registraciju
11:17 12.07.2015.

Papa je bio u Hrvatskoj? Nešto sam propustio?

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
10:46 12.07.2015.

Sveti oce kad bi tvoje rijeci doprle do hrvatske bilo bi to cudo al tvoje rijeci ne dopiru ni u crkvi do vjernika i zalostan sam kao krscanin da smo sljepii i povodljivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije