Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija u ofenzivi

Pahor donosi milijarde eura

22.03.2011., Brdo, Slovenija - U dvorcu Brdo kod Kranja premijer Republike Slovenije sastao se s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Svrha posjeta je nastavak i jacanje politickog dijaloga i suradnje dviju drzava na bilateralnoj i multilateralnoj razini
11.02.2017.
u 08:28

Predsjednik Slovenije Borut Pahor nakon sastanka s Merkel U Berlinu došao Putinu u Moskvu, a potom u Kijev kako bi posredovao pri primirju

Slovenski predsjednik Borut Pahor posljednjih je dana na putu u velikoj diplomatskoj ofenzivi kojom utvrđuje politički, ali i gospodarski položaj svoje zemlje među vodećim “igračima” na europskoj sceni.

Nakon što se prije tri dana u Berlinu susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Pahor je jučer u pratnji trojice ministara i nekoliko desetaka gospodarstvenika stigao u dvodnevni posjet Moskvi i susreo se s Vladimirom Putinom.

U trokutu svjetske moći

Održat će se ne samo politički razgovori već će biti potpisani i ugovori o gospodarskoj suradnji vrijedni više od milijardu eura. Neće to biti kraj Pahorove turneje, jer slovenski predsjednik nakon Moskve odlazi u Kijev gdje će pokušati ispregovarati, uz potporu Njemačke i Rusije, prekid vatre između Kijeva i ruskih pobunjenika na istoku zemlje.

– Politički govoreći, Pahor će u Moskvi pokušati uvjeriti Putina da pokaže znak dobre volje i da se malo smire borbe koje su zadnjih dana tamo ponovo eskalirale. Pahor nema nikakav politički mandat za svoju misiju, no svaki napredak bit će svakako dobrodošao – tvrde njemački analitičari koji su pratili Pahorov posjet Berlinu i početak njegove mini turneje.

Malena država Slovenija obično nije bila prva asocijacija kada se govorilo o visokoj međunarodnoj politici, no stvari se očito mijenjaju. Borut Pahor prilično mudro koristi tri točke. Činjenicu da njegova vlada ima vrlo velik ugled u Njemačkoj, dobre odnose s Rusijom i Putinom koji je posjetio Sloveniju u ljeto prošle godine, i posljednje, ali ne i najmanje važno, činjenicu da preko Melanije Trump imaju pristup Bijeloj kući i američkoj administraciji.

– Trump je već razgovarao s Pahorom telefonom, a slovenski predsjednik predložio je da Trump i Putin održe svoj prvi sastanak upravo u Sloveniji. Baš kao što se 2001. na Brdu pri Kranju s Putinom sastao tadašnji američki predsjednik Bush. Ujedno, tijekom razgovora Trump je Pahoru na telefon dao i Melaniju pa su razgovor nastavili na slovenskom jeziku – kaže jedan od poznavatelja prilika u uredu slovenskog predsjednika.

Upravo ova bliskost slovenske administracije prema “trokutu moći”, Berlinu, Moskvi i Washingtonu, daje službenoj Ljubljani mogućnosti o kojima Zagreb u ovome trenutku može samo sanjati. Hrvatski odnosi prema Berlinu su relativno topli, ali zato su prema Rusiji na jednoj od najnižih točaka u povijesti. Odnosi prema Washingtonu su, ma koliko se hrvatska Vlada trudila, bez ikakva utjecaja.

Naravno, slovenski odnosi s Rusijom i Njemačkom nisu stvar “rodbinskih veza” kao u slučaju SAD-a, već su godinama pomno građeni.

Kockanje se isplatilo

Slovenija je, uz Mađarsku, godinama bila jedan od boljih prijatelja Moskve, odnoseći se prema Kremlju što je opreznije, blaže i kooperativnije moguće. Danas, kada je Rusija gotovo preko noći, nakon promjene administracije u Bijeloj kući, izgubila na Zapadu “status najvećeg neprijatelja” i prerasla u relativno prihvatljivog, čak i poželjnog partnera, takav stav Slovenije sada dolazi na naplatu. Uz Pahora se u Moskvi nalazi i dvadesetak gospodarstvenika.

– Ugovore s ruskim partnerima potpisat će slovenske kompanije Geoplin, Riko, Iskratel, Tajfun, Duol, Bosio i druge. Ako se u Moskvi potpiše 11 pripremljenih ugovora, a možda će ih biti i više, ovaj posjet će gotovo udvostručiti prošlogodišnju trgovinu između dvije zemlje – kazao je Pahor.

Slovenija je možda i najbolji primjer kako je pametnom i proaktivnom politikom moguće zauzeti svoje mjesto na svjetskoj ekonomsko-političkoj sceni.

>>Voditelj Putina nazvao ubojicom, Trump uzvratio: 'Mislite li da je naša zemlja tako nevina?'

Komentara 28

BR
brojevi
08:52 11.02.2017.

Pahor ima problem. Kamo će pohraniti te silne milijarde eura a da ne ugrozi teritorijalni integritet susjednih država.

Avatar 123456
123456
09:07 11.02.2017.

VL - zakaj u zadnje vrijeme nema pupavca? Mi se vidi da je dobil sve kaj je zražil, pa više nema motiva podmetati klipove.

MA
marsovac
10:41 11.02.2017.

ha, ha, slovenci znaju kako se u pozadini dogovora, laze i maze. Novi mesias izmedju Rusa i ostalih, ha, ha, ha,........a mmmmmelanija ce sve to kod trumpa podmazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije