Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesna budućnost

Ozbiljno upozorenje: Referendum u RS 25. rujna može 'zapaliti regiju'

17.08.2016.
u 16:23

Upućen je poziv visokom predstavniku Valentinu Inzku da iskoristi svoje ovlasti i spriječi referendum čiji je cilj osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske i parlamentarni zastupnici zatražili su u srijedu odlučno reagiranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) kako bi se spriječila provedba referenduma koji se u RS planira za 25. rujna.

Poziv Inzku

Sa sastanka koji su održali u Banjoj Luci uputili su poziv visokom predstavniku Valentinu Inzku da iskoristi svoje ovlasti i spriječi referendum čiji je cilj osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kazao je kako bi provedba referenduma kojim se pokušava blokirati provedba obvezujuće i konačne sudske o odluke o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS uvela cijelu zemlju u anarhiju s nesagledivim posljedicama.

"Uslijedit će neizvjesna budućnost", kazao je Salkić podsjećajući kako je rasprava o referendumu već izazvala napetosti u međunacionalnim odnosima u BiH.

Bošnjački su dužnosnici i zastupnici pozvali i predsjednika srbijanske vlade Aleksanda Vučića da sada konkretnim postupcima potvrdi verbalnu opredijeljenost za mir i stabilnost u regiji i utječe na predsjednika RS Milorada Dodika kako bi on odustao od referenduma.

Iskra se pali 25. rujna

Zastupnik u parlamentu BiH Sadik Ahmetović kazao je kako Vučić sada može pokazati je li mislio ozbiljno kada je nakon sastanka s potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom u utorak izjavio da je svjestan kako samo jedna iskra može zapaliti regiju.

"Mislim da se ta iskra pali 25. rujna", kazao je Ahmetović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izjavi lokanim medijima potvrdio je kako se razmatraju "sve opcije" koje mogu biti poduzete u svezi s referendumom u BiH.

"Pitanje koje je jednom rješio Ustavni sud BiH ne može se ponovo rješavati", kazao je Inzko za televiziju N1.

Komentara 37

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:08 17.08.2016.

Prije će se odvojiti Vojvodina, Sandžak, Pašaluk, Timot...nego što će itko priznati RS

BE
BeroII
19:20 17.08.2016.

Gospodo, potaracajte tu tzv republiku srpsku pa neka onda takove referendume organiziraju u nišu i svetozarevu.

DU
Deleted user
17:01 17.08.2016.

Slažem se da to nije naša regija. Ali nije ni srpska, jer su granice Srbije na Drini i Dunavu. To je Bosna i tako će i ostati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije