Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkan: 4% ateista

Ovo je top 10 najreligioznijih država na svijetu

molitva
Reuters/PIXSELL
24.05.2013.
u 19:40

Najviše religioznih osoba bilo je u Gani, čak 96 posto, a potom slijede Nigerija sa 93 posto, Armenija i Fidži sa 92 posto te Makedonija sa 90 posto.

U Gallupovu istraživanju provedenom za 2012. godinu, u kojem su ispitivali 50 tisuća muškaraca i žena u 57 država svijeta, kao religiozne osobe izjasnilo se 59 posto ljudi, 23 posto bilo je onih koji se ne smatraju religioznima, dok je 13 posto bilo uvjerenih ateista.

Najviše religioznih osoba je bilo u Gani, čak 96 posto, a potom slijede Nigerija sa 93 posto, Armenija i Fidži sa 92 posto te Makedonija sa 90 posto. U top 10 po broju religioznih osoba još su se "ugurale" i Rumunjska, Irak, Kenija, Peru i Brazil.

Države s najvećim brojem uvjerenih ateista u svijetu su Kina (47 posto), Japan (31 posto) i Češka sa 30 posto. Iza njih slijede Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Island i Australija.

U Makedoniji 1 posto ateista, u Srbiji 2 posto, a u BiH 4 posto

Među regijama svijeta najviše je religioznih u Africi (89 posto), južnoj Aziji (83 posto) i arapskom svijetu – 77 posto. Najviše je ateista u sjevernoj Aziji (42 posto), zapadnoj Europi (14 posto) i Sjevernoj Americi 6 posto. U istočnoj Europi 66 posto ljudi izjasnilo se kao religiozno, 21 posto nije religiozno, a pet posto je uvjerenih ateista.

Kod zemalja u okruženju u Srbiji se 77 posto građana ispitanika izjasnilo kao religiozno, 16 ih nije religiozno, a 3 posto je ateista. U Bosni i Hercegovini 67 posto je religioznih, 25 posto ih se izjasnilo da nije religiozno, a 4 posto je ateista. U Makedoniji je čak 90 posto religioznih i samo jedan posto ateista, u Bugarskoj 59 posto religioznih i 2 posto ateista, a u Rumunjskoj se 89 posto ispitanika izjasnilo religioznima, a 1 posto ateistima.

U Hrvatskoj se ovo istraživanje nije provodilo.

>>Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije