Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATENTAT U TURSKOJ

Otkrivamo tko je ubijeni veleposlanik – bio je jako blizak ruskom predsjedniku Putinu

Ubijeni ruski veleposlanik Andrej Karlov rođen je 4. veljače 1954.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.12.2016.
u 09:19

Karlov je ranije bio i veleposlanik u Južnoj Koreji, a u diplomatskoj službi je bio od 1992.

Andrej Karlov imao je bogatu političku i diplomatsku karijeru i bio izuzetno pragmatičan diplomat, što je dokazao za vrijeme političkih tenzija između Rusije i Turske nakon turskog rušenja ruskog bombardera iznad Sirije.

Diplomati ga opisuju kao izuzetno smirenog i staloženog. Bio je jako blizak i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji se osobno zalagao za njegovo imenovanje kao ruskog veleposlanika u Turskoj. Andrej Karlov, rođen 4.veljače 1954. ruski je diplomat koji je od 2007. godine živio i radio u Ankari, dok je mjesto veleposlanika Rusije u Turskoj preuzeo 12. srpnja 2013. godine. Godine 1976. diplomirao je na Fakultetu za međunarodne ekonomske odnose na Institutu za međunarodne odnose sovjetskog ministarstva vanjskih poslova. Godine 1992. diplomirao je na Diplomatskoj akademiji ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U razdoblju od 1976. do 2008. godine Andrej Karlov radio je na različitim pozicijama u Središnjoj agenciji za rusko ministarstvo vanjskih poslova u Rusiji i inozemstvu. Služio je kao veleposlanik u Rusiji, PRC (2001. – 2006.) i zamjenik direktora ruskog ministarstva vanjskih poslova konzularnog odjela (2007. – 2009.), a zatim direktor u odjelu (2009. – 2013.).

Prije je obnašao funkciju veleposlanika Rusije u Južnoj Koreji, a u diplomatskoj službi je bio od 1992. godine. Andrej Karlov iza sebe ostavio je suprugu i sina.

Njegov ubojica Mevlut Mert Altntaš, prema neslužbenim informacijama koje prenose turski mediji, bio je otpušten iz policije tijekom istrage o pokušaju državnog udara 15. srpnja, kao član terorističke organizacije. Jedno vrijeme boravio je u zatvoru, međutim pušten je da se brani sa slobode.

Isto tako, turski mediji tvrde kako je Mevlut Mert Altntaš u muzej ušao s krivotvorenom policijskom iskaznicom jer je to bio jedini način da unese pištolj kojim je izvršio atentat na ruskog veleposlanika Andreja Karlova.     

>> Dramatično svjedočanstvo hrabrog fotografa: Život je nestao pred mojim očima, bio sam šokiran što sam kasnije vidio...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije