Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio

Orangutanka Sandra ipak ima neka temeljna prava

Orangutan
Reuters/PIXSELL
22.12.2014.
u 07:42

Tražeći oslobađanje orangutanke, odvjetnici su tvrdili da je ona "osoba" u filozofskom, ali ne i u biološkom smislu.

Argentinski sud presudio je da orangutan koji je proveo 20 godina u zoološkom vrtu ima neka prava koje su dosad uživali samo ljudi, piše BBC.

Na sudu je traženo da se orangutanka Sandra pusti iz zoološkog vrta u Buenos Airesu uz objašnjenje da iako nije čovjek, ipak bi trebala imati neka prava. Odvjetnici udruge za prava životinja tvrdili su kako je u tom zoološkom vrtu ilegalno zatočena.

Ukoliko ne bude žalbe, Sandra će biti prebačena u utočište u Brazilu gdje će imati veću slobodu kretanja. Tražeći oslobađanje orangutanke, odvjetnici su tvrdili da je ona "osoba" u filozofskom, ali ne i u biološkom smislu.

Dodali su da je ilegalno lišena slobode kao "(ne)ljudska osoba". Sandra je rođena 1986. godine u njemačkom zoološkom vrtu, a u Buenos Aires je prebačena u listopadu 1994. Sramežljiva ornagutanka se je uglavnom skrivala od pogleda ljudi u svojoj nastambi. 

>>Američka čimpanza Tommy nema ljudska prava

>>Magareći par uzbunio Poljsku: Razdvojeni zbog seksa u zoološkom vrtu!

Komentara 7

DU
Deleted user
08:30 22.12.2014.

Slijedeće je da se nakon istospolnih brakova dopusti i brak s sisavcima koji nisu nužno ljudi.

MX
Mister X
10:40 22.12.2014.

Orangutanka Sandra ipak ima neka temeljna prava, bože kad če to doći na Balkan da i mi imamo neka prava ?

Avatar fijolica
fijolica
13:01 22.12.2014.

Dakle, orangutan ima više prava od nerođenog ljudskog djeteta. Quo vadis, svijete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije