Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski bal u Beču

Oliver Dragojević priredio vrhunski glazbeni ugođaj

bal u Beču
Foto: Snježana Herek
1/7
14.02.2015.
u 15:53

Kroz program su dvojezično vodili bivša austrijsko-hrvatska plivačica, Olimpijka Mirna Jukić i HRT-ov voditelj Branko Uvodić.

Tradicionalni 24. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Beč (AHZ), održan je u petak navečer u bečkom Arcotelu Wimberger, a na njemu je nastupio i legendarni estradni umjetnik Oliver Dragojević, priredivši vrhunski glazbeni ugođaj. 

Bal je okupio oko 700 Hrvata koji žive u Beču te njihove goste iz domovine i prijatelje Austrijance. Zaželjevši im prigodom otvorenja dobrodošlicu i dobru zabavu predsjednik AHZ Miroslav Piplica je rekao da je bal ove u Austriji i svijetu najveće hrvatske zajednice postao „simbol zajedništva i okupljanja Hrvata u austrijskom glavnom gradu“.

„Organizacijom kulturnih i športskih manifestacija dokazujemo da je moguće čuvati naš hrvatski nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje i biti integriran u austrijsko društvo“, naglasio je Piplica, dodavši kako su austrijski Hrvati uvijek spremni pomoći svojoj domovini, što su, među ostalim, pokazali i organizacijom mnogih humanitarnih akcija.

„Bal je spojnica između čuvanja identiteta i integracije, te potvrda da je hrvatska kultura već integrirana u europsku“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, zahvalivši AHZ-u na naporima koje ulaže u očuvanje hrvatske kulture i identiteta.

„Bal ove godine ima super tajming i dobra je prigoda za proslavu u nedjelju najavljene inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović“, ustvrdio je veleposlanik Bakota.

Skup su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, zastupnica u Gradskom i pokrajinskom parlamentu Beča Anica Matzka-Dojder u ime bečkog gradonačelnika Michaela Häupla, te Gerald Ebinger, zastupnik austrijske Slobodarske stranke u bečkom Parlamentu.

„ Lijepo je večeras biti Hrvat u Beču“, rekao je Posavec, napomenuvši kako je bal dobra prigoda za susrete i zajedničko druženje te promociju hrvatske kulture i običaja u Austriji, s kojom i Međimurje vežu uske gospodarske i povijesno- kulturne veze.

„Grad Beč je ponosan na Hrvatski bal, kao značajne poveznice između više gradova i dvije države članice EU-a, ali i dokaz dobre integracije Hrvata u Beču, koji su njegov veliki potencijal“, rekla je Matzka-Dojder, dodavši kako je Hrvatski bal AHZ-a uz bal gradišćanskih Hrvata neizostavan dio porodice bečkih balova.

Eblinger je rekao kako je Hrvatska za Austriju prijateljska zemlja s kojoj je veže zajednička povijest.

Bal je počeo hrvatskom himnom u izvedbi tenora Luke Gudelja i austrijskom himnom te nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča.

Uz glavnu zvijezdu večeri Olivera Dragojevića i njegov sastav Dupini, koji su u Beč donijeli dašak Dalmacije, zapažen nastup imao je i tamburaški sastav „Behar“ iz Slavonskog Broda zvucima kontinentalne Hrvatske kroz slavonski melos, te ženska klapa „Luna“ iz Kožina. Hrvatsku folklornu tradiciju predstavili su KUD-ovi „Naši običaji“ i „ Raščica“ iz Beča.

Kroz program su dvojezično vodili bivša austrijsko-hrvatska plivačica, Olimpijka Mirna Jukić i HRT-ov voditelj Branko Uvodić.

Balu su, između ostalih, nazočili i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber, tajnica HDZ-a za iseljeništvo Margareta Mađerić, načelnik Ureda austrijskog saveznog kancelara Manfred Matzka te drugi hrvatski i austrijski uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i sportskog života.

„Lijepo je večeras bilo čuti niz pohvala predstavnice Grada Beča Matzke-Dojder o Hrvatima kao graditeljima mostova između Beča i Zagreba i između Austrije i Hrvatske te o njihovoj odličnoj integraciji u austrijsku sredinu“, rekla je za Večernji list Mađerić. Za dr. Weber bal je „sjajan spoj tradicije i kulture između Hrvata i Austrijanaca“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije