Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivša glasnogovornica Carle Del Ponte

Odvjetnik Florence Hartmann: 'Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor!'

Florence Hartmann
Foto: Borna Filić/PIXSELL
25.03.2016.
u 23:45

Bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je osuđena 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda

Odvjetnik Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Haškog tribunala, pozvao je u petak da ona odmah bude puštena na slobodu, a francuski filozof Bernard-Henry Levy nazvao je njezino uhićenje u Den Haagu izvrtanjem svih vrijednosti.

Hartmann, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću. 

-Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor- rekao je odvjetnik William Bourdon

Bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je osuđena 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.

-Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor- rekao je odvjetnik William Bourdon i uhićenje nazvao "arhaičnim" potezom kojemu "nema mjesta u pravosuđu koje bi trebalo poštovati najbolje međunarodne standarde". 

Uhićenje je Bourdon nazvao "obračunom koji je tim paradoksalniji jer baca nepotrebnu ljagu na ugled ICTY-a u trenutku kada taj sud izriče povijesnu presudu".

Francuski filozof Bernard-Henri Levy nazvao je uhićenje "apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove". "Osuditi u istome danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio (...) to znači izvrnuti sve vrijednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili", poručio je Levy.

Radovan Karadžić osuđen je u četvrtak na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je novinarske organizacije, a među njima i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da odmah bude puštena na slobodu.

Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra", piše HND i upozorava "One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure".

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je uhićenje kao "neprihvatljivo".

>>Uhićena Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte

>>Hartmann: Presuda Šešelju je napisana, ali nije objavljena

Komentara 3

VI
VisAVis2
00:19 26.03.2016.

Provokatorica, šta se vuće ispred nosa tome sudu! Ipak nju nije trebalo zatvarat, za razliku od naših rukovodioca, prvenstveno Bajića, koiji nisu reagirali na tvrdnje te glasnogovornice glede umješanosti srbije u agresiju! Gdje su zapeli zahtjevi za naknadom ratne štete i dr!

AO
ante.oreskovic75
11:36 26.03.2016.

Zašto tražiti od senilaca koji ništa ne razumiju da puste ženu koja govori istinu?I uz to dokazuje da su Jadnici koji o pravdi sude na osnovu dogovora sa zločincima.Trula europa sada ne može ništa Isilu A zato može suditi Hercegovcima desetlječima,bez dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije