Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nameti u deželi

Od novog poreza na nekretnine Slovenci će zaraditi 372 milijuna €

Ljubljana
Foto: Anže Petkovšek/Žurnal/24sata/Pixsell
02.01.2014.
u 14:56

Porez na nekretnine s različitim stopama, a najčešći je 0,15 posto od vrijednosti nekretnine ako se u njoj živi (i 0,5 posto ako je prazna), mijenja četiri dosadašnja poreza i naknada. Godišnje će od tih novih nameta državi ići 180 milijuna, a općinama 190 milijuna eura

I Slovenci su s Novom godinom dobili nove namete – od 2. siječnja je, piše Delo, na snazi novi zakon o porezu na nekretnine, koji je donesen 9. prosinca. Vlada se nada kako će tim novim "davekom" u državni i lokalne proračune ući oko 372 milijuna eura samo ove godine, odnosno 180 milijuna državi, 190 općinama.

Do 1. veljače slovenska Geodetska uprava mora vlasnicima nekretnina izdati obavijest o njihovoj nepokretnoj imovini i na osnovu toga izračunati iznos poreza.
– Nadamo se da će se dotad sve stići napraviti. Zasad znamo informativno koliki će biti porez, ali moramo osposobiti softver za precizni izračun – kažu iz geodetske uprave.

Stope su različite, ovisno o vrsti nekretnine, a osnovica je tržišna vrijednost objekta u registru nekretnina.

Za objekte u kojima žive vlasnici, tj. kuće i stanove, kao i one koje iznajmljuju podstanarima, stopa je 0,15 posto od vrijednosti nekretnina, a stopa na prazne objekte je 0.50 posto.

Imovina vrjednija od 500.000 eura oporezivat će se s 0,4 posto ako se koristi, a 0,75 posto ako u njoj nema nikoga. Za komercijalne i industrijske nekretnina i zemljišta porezna stopa od 0,75 posto je za energetske objekte i 0,40 posto zemljišta, a za zgrade za javne i druge opće uporabe, kao i zemljište za izgradnju objekata i drugo zemljište iznosi 0,50 posto. Poljoprivredni objekti će biti oporezovani s 0,30 posto od svoje vrijednosti , poljoprivredno zemljište 0,15 posto, a šuma 0,07 posto.

No, slično kao u Hrvatskoj u pogledu legalizacije bespravno građenih objekata, i u deželi je prava zbrka, jer su informacije iz Geodetske uprave različite, pa je rok za izmjenu podataka sve do 1. travnja.

U ovom registru neće biti podataka o vlasnicima objekata koji imaju pravo na 30 i 50 posto niže poreze, a to su primatelji socijalne pomoći i osobe s invaliditetom.
Od početka 2014. u Sloveniji, pak, nestaju ove dažbine i porezi: naknada za korištenje građevinskog zemljišta, porez na nekretnine na temelju zakona o porezima građana, naknade za šumske ceste i porez na imovinu veće vrijednosti.

Zajednica općina Slovenije zatražit će ocjenu ustavnosti novog zakona o porezu na nekretnine.

Komentara 4

Avatar @veNLO
@veNLO
15:48 02.01.2014.

"Slovenci će zaraditi"- oprostite, ali to zvuči i jest glupo.Neće zaraditi, nego će toliko novca isisati iz džepova svojih građana. I to samo u slučaju da se o Zakonu pozitivno očituje Ustavni sud. Vjerujem da neće.

DU
Deleted user
18:44 02.01.2014.

Hrvatska vrvi kućama građenima desetljećima vlastitim radom. Na taj način su i siromašniji mogli sami sebi pomoći. Sada oporezivati takve kuće bila bi besramna otimačina jer većina takvih "bogataša" je i danas siromašna. Zbog ne plaćanja poreza država bi im oduzimala kuće i deložirala ih. ... e da bi mogla plaćati svoje prekobrojne uhljebljene rodijake u državnoj upravi. Ta socijalna nepravda će biti jedan od glavnih uzroka revolucije.

HO
homofob
17:14 02.01.2014.

Zanimljivo! A da li ce Slovenci placati porez na nekretnine u inozemstvu makar djelomicno Sloveniji ili ce im to Republika Slovenija oprostiti? Ako Republika Hrvatska konacno uvede porez na nekretnine morali bi uciniti kao mnoge drzave da porez na nekretninene stranaca budu barem duplo vece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije