Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mlade talibanke

'Od kada mi je nestala kći, nisam oka sklopila. Stalno mislim – vratit će se'

samra sabina
Foto: interpol
26.04.2014.
u 08:45

Mlade talibanke: Odrasle su u Beču, ne mogu vjerovati da su krenule tim putem, kažu očajni roditelji kojima je policija rekla da su odletjele u Tursku.

Molim vas pomozite mi da nađem svoju kćer, drhtavim glasom kazao je za Večernji list nesretni otac 15-godišnje Sabine Selimović, Sabit Selimović koji još ne zna ništa o tome gdje se njegova kći nalazi. Navodno je otišla u rat u Siriju.

– Teško mi je! Nemamo nikakvih informacija o tome gdje se Sabina nalazi i kako je uopće nestala. Od 10. travnja, kada je nestala sa svojom najboljom prijateljicom, nemamo nikakvih informacija o njima. Bio sam na poslu kada se sve to dogodilo, i tek kada sam došao kući, saznao sam da je nema. Ne znam što da vam kažem, teško mi je. Evo me na policiji i nadam se bilo kakvoj informaciji o mojoj Sabini – kazao je Sabit Selimović, otac nestale djevojčice Sabine, jedne od dviju tinejdžerica porijeklom iz BiH sa stalnom adresom u Beču.

Očekuju pomoć Turske

Naime, Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), bez znanja roditelja 10. travnja otišle su od kuće i od tada im se gubi svaki trag, a u oproštajnom pismu koje su ostavile navele su da su otišle u džihad u Siriju. Sabinina majka, koja nas je u međuvremenu nazvala, kazala je kako joj je teško povjerovati da je njezina kćer otišla u džihad u Siriju.

– Moja je Sabina bila uzorna gimnazijalka. Živjela je i odrasla u Beču i ne mogu vjerovati da je krenula tim putem. Kada smo saznali da je nestala, odmah smo provjerili u zračnoj luci u Beču i saznali da su osobe s njihovim imenima otputovale u turski grad Adanu. Koliko znam i turske su vlasti obaviještene o svemu i nadam se da traže našu djecu. Očekujemo da nam Turska pomogne i da se ponovo sastanemo s našim kćerima – rekla je gospođa Sabina Selimović.

Istaknula je kako nije oka sklopila od kada joj je nestala kći te da stalno očekuje da se Sabina pojavi na vratima.

Dok zabrinuti roditelji tragaju za Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, one se zabavljaju na društvenoj mreži ask.fm. Otkako su iz Austrije otišle u Siriju i udale se, Samra i Sabina po cijeli dan provode na internetu i dopisuju se s prijateljima pokušavajući im objasniti zašto su se odlučile na taj čin.

“Ja sam Sabina i nama je dobro, elhamdulillah (hvala Bogu), vrlo, vrlo dobro. Imamo sve ovdje. Za one ljude koji nas pitaju da li što trebamo, da nam pošalju, molim Alaha da ih nagradi. A onim drugima, koji se trude da mi ukažu što sam sve zgriješila, poručujem neka gledaju svoja posla jer ću ja za svoja djela odgovarati pred Alahom. Živjela sam u Beču, dok me Alah nije pozvao, a pozivu sam se odazvala i krenula na časni put. U Beču sam često mislila da će mi biti teško živjeti u Siriji jer sam se naviknula na luksuzan život. Mislila sam da u Siriji nema vode, hrane, kreveta...Ali to nije tako, udale smo se i živimo u kućama koje su iz vaše perspektive ekstra, ovdje imamo sve i uživamo, ne strahujemo od smrti. Pozivam vas gdje god bile, drage moje sestre, u džihad na Alahovu putu. Imajte nijet (namjere) pa će vam Alah olakšati put, molite Alaha ispravno i iskreno, molite Alaha da vas stopala odvedu na put časti. Ja sam prije bila ista kao i vi, sestre su me pozvale u džihad, na čemu zahvaljujem Alahu“, napisala je Sabina Selimović svojim prijateljima.

Mnogi se pitaju kako su Sabina i Samra, uzorne gimnazijalke, koje su polazile vjeronauk u džematu Altun-Alem u Beču, uopće završile na putu “džihad-ratnica”.

Bečki centar islamizma

Austrijski mediji, pozivajući se na visoki izvor obavještajne službe u Austriji, za vrbovanje djevojčica direktno optužuju izvjesnog Ebu Tejmu. Riječ je o selefiji (radikalni islamist) pravog imena Mirsad Omerović, koji je prije živio u Maoči u BiH te je doveden u blisku vezu sa selefijama iz BiH Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, te propagira radikalni islam na njemačkom govornom području. Poznato je da je Ebu Tejma često držao predavanja u Altun-Alem džematu, koji vodi imam Adem, u džematu o kojem austrijski mediji često pišu kao o mjestu koje služi za provedbu aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organiziranja odlaska u džihad u Siriju.Obitelj Selimović porijeklom je iz Zvornika dok je obitelj Kešinović iz Brčkog. Obje su obitelji za vrijeme rata u BiH izbjegle u Beč gdje su nestale djevojke Sabina i Samra rođene.

Prema informacijama iz veleposlanstva BiH u Beču, nestale djevojke ne posjeduju državljanstvo BiH i nikada ga nisu zatražile, već su isključivo državljanke Austrije stoga BiH nema nadležnost nad ovim slučajem.

>>Nestale Bosanke otišle u “sveti rat”. U Siriji ih čeka 150 bh ratnika

>>Turski obavještajci ušli u trag odbjeglim djevojkama u 'svetom ratu'

Komentara 47

BF
brkonja fra brkati
09:19 26.04.2014.

Roditelji se čude,ali je očito da su i kod kuće razvijali i usađivali im radikalnu islamsku ideologiju.Velika je pogreška nesmetano dozvoliti militantnim radikalima da održavaju vjerske obrede.

RE
retfala
09:10 26.04.2014.

u tome duhu su vjerojatno i odgajane...što su odgojili to su i dobili...

ŽB
žbaki
09:13 26.04.2014.

kako su im roditelji posijali, tako sada ženju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije