Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv terorizma

Obama poziva Rusiju da se u Siriji fokusira na rat protiv IS-a

Obama i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.11.2015.
u 10:46

Problem je u tome što je njihova inicijalna vojna akcija u Siriji bila više usredotočena na potporu Asadu i ciljanje umjerene oporbe nego na one koji nam prijete, i Europi i Rusiji, kaže Obama.

Rusija bi morala preusmjeriti fokus s potpore sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu na borbu protiv Islamske države, rekao je američki predsjednik Barack Obama samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pronaći odgovorne za teroristički napad na ruski zrakoplov koji je prošli mjesec srušen iznad Sinaja. 

 "Ako zaista preusmjeri fokus i usredotoči se na ključnu prijetnju - a to je Islamska država - to je nešto što bismo snažno pozdravili", rekao je Obama na marginama summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. Dodao je da bi Rusiju "tragični događaj" rušenja njezina zrakoplova mogao navesti na takav zaokret.

Problem je u tome što je njihova inicijalna vojna akcija u Siriji bila više usredotočena na potporu Asadu i ciljanje umjerene oporbe nego na one koji nam prijete, i Europi i Rusiji, kaže Obama.

Putin je naredio jačanje napada nakon zaključaka službene istrage po kojima je Airbus A321 koji je eksplodirao prošli mjesec iznad Egipta srušila bomba. Zrakoplovom su se vraćali ruski turisti iz Šarm el Šeika u Sankt Peterburg kada je pao na Sinaju, pri čemu su poginule 224 osobe.

Skupina koja je dio Islamske države preuzela je odgovornost za taj napad.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji se također nalazi u Manili, rekao je da bi najbolja opcija za borbu protiv terorizma bilo ujedinjenje sa Zapadom. 

Obama je također pozdravio odluku Francuske da ojača napade protiv IS-a te rekao da će Washington pomoći svojoj saveznici.

>>Putin krenuo s osvetom zbog srušenog zrakoplova. Rusi projektilima uništili '14 važnih meta ISIL-a'

>>'Rusija je spremna zračnim udarima poduprijeti sirijsku oporbu u borbi protiv ISIL-a'

Komentara 10

GO
goran2hr
11:15 18.11.2015.

Ovi tzv. "umjereni" bradati demokrati od početka (dok još nitko nije čuo za ISIL) su krenuli sa sječom glava, razapinjanjem kršćana, kanibalizmom, podizanjem zastava Al-Qaeda-e, a Alahu ekber ponavljaju kao pokvarena gramafonska ploča. Nakon osnivanja Kalifata, prethodno naoružani i opremljeni od Zapada uredno prelaze u ISIL. A to je sada već i tradicija. No SAD i dalje uporno vrijeđa inteligenciju čovječanstva, inzistiranjem na izmišljotini o nekakvim "dobrim", "sekularnim", "umjerenim" naoružanim bradonjama.

BJ
Ben Juda Talmudan
12:00 18.11.2015.

Obmana je robot koji prenosi korporativne proglase.

Avatar d-ano
d-ano
12:12 18.11.2015.

,,,,,,,,,,ocito da DArvin nije pogrijesio o evoliciji covjeka,,,hahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije