Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prekretnici

Nikad veća podjela između saveznika oko pitanja Ukrajine

Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.02.2015.
u 19:00

SAD i Britanija podupiru vojnu opciju, Njemačka i Francuska protiv

Srijeda bi mogla biti ključan dan za budućnost ne samo istoka Ukrajine već i cjelokupne situacije u tom dijelu svijeta. Nakon što su svoj mirovni plan njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande predstavili Petru Porošenku i Vladimiru Putinu dogovoren je zajednički sastanak ove "četvorke" u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, mjestu gdje su propali svi dosadašnji pregovori zaraćenih strana. No, istovremeno s njemačko-francuskom diplomatskom inicijativom ponudu ukrajinskom vodstvu dale su Sjedinjene Američke Države uz potporu Velike Britanije, i to u vidu naoružavanja ukrajinske vojske i najavama kako Rusija neće proći nekažnjeno zbog pomoći pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Raskol NATO saveznika

Zveckanje oružjem pojačao je i jedan od najviših zapovjednika NATO-a američki general Philip Breedlove koji je kazao kako nije isključena i vojna intervencija na tom području. Ovakve oprečne izjave i koncepcije između samih članica NATO-a pokazuju kako u prvi plan dolaze separatni interesi pojedinih država. Analitičari ističu kako Sjedinjene Američke Države podržavaju vojnu opciju i stanje stalnog sukoba uz snažne gospodarske sankcije Moskvi, kako bi se na taj način utjecalo na pad morala ruskog stanovništva i slabljenje potpore Vladimiru Putinu. Ovo krizno žarište dovoljno je daleko od američkog teritorija da ga mogu stalno držati otvorenim bez opasnosti za svoje građane. I u tome imaju podršku Londona koji se i onako u stvarnosti ne smatra dijelom Europske unije, a Njemačku i Francusku vidi više kao suparnike nego kao suradnike. Berlin i Pariz s druge strane ne žele dozvoliti novu eskalaciju sukoba na europskom tlu, i zbog humanitarnih i zbog energetsko-gospodarskih razloga i zato su kroz mirovni plan spremni i na ustupke ruskoj strani.

Visok stupanj autonomije

Iako su detalji mirovnog prijedloga zasad dobro čuvana tajna, neki su segmenti ipak procurili u javnost i iz njih se može iščitati kako će ruskoj manjini na istoku Ukrajine biti ponuđen visok stupanj autonomije te kako bi se moglo ići na široku federalizaciju cijele države. Za početak se navodno predlaže uvođenje demilitarizirane zone široke sedamdeset kilometara i prekid svih neprijateljstava. Ruski predsjednik uzeo je tri dodatna dana za analizu plana, no kazao je kako se u brojnim točkama slaže s prijedlogom. Hoće li biti dovoljno, znat će se u srijedu nakon što svi sjednu za isti stol u Minsku.

>>Neshvaćeni' Rusi šalju poruke kao Srbija 90-ih

>>U Mariupolju se protiv Rusa bori i 30 hrvatskih dragovoljaca

Komentara 61

Avatar Floyd1
Floyd1
19:16 08.02.2015.

Amerikance interesira rat da bi mogli povecati sankcije, hebe se njima za Ukrainu i Evropu, oni su daleko.

IV
Ivanveliki
19:34 08.02.2015.

Lako izdaleka bit pametan, nama je ovo blizu i u interesu nam je da se mirno riješi

Avatar Zaječarac
Zaječarac
21:39 08.02.2015.

Amerika u strahu da će Rusija napraviti nezavisnu i ekonomski održivu državu unutar Ukrajine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije