Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadisti napali

'Ne dirajte ISIL, krvi će u Turskoj biti do koljena'

turska pokolj ISIL kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
21.07.2015.
u 19:23

Eksplozija se dogodila usred konferencije za novinare predstavnika Socijalističke mladeži kojih je oko 300 došlo u Suruç iz Istanbula da pomognu izbjeglicama iz Kobanea. Policija je spriječila još jedno krvoproliće, uhitivši drugog terorista

 Najmanje je 32 osobe su poginule, a više od stotinu ih je ranjeno u samoubilačkom napadu koji je jučer izvela teroristička skupina Islamska država u vrtu kulturnog centra Amara u turskom gradu Suruçu na tursko-sirijskoj granici u blizini graničnog prijelaza sa sirijskim gradom Kobaneom. Eksplozija se dogodila usred konferencije za novinare predstavnika Socijalističke mladeži kojih je oko 300 došlo u Suruç iz Istanbula da pomognu izbjeglicama iz Kobanea.

Nekoliko tisuća spavača

Teroristički napad došao je samo dva dana nakon što je ISIL zaprijetio da će Turska postati meta njegovih napada i da će biti krvi do koljena nakon što su turske snage sigurnosti uhitile u tri dana u gradu Gaziantepu na jugoistoku zemlje 45 stranaca koji su se namjeravali pridružiti borcima Islamske države u Siriji.

Gaziantep je mjesto u kojem novi borci ISIL-a prelaze u Siriju. U grad stižu autobusom, a potom ilegalno prelaze granicu. Prema policijskom izvješću, spriječeno je još veće krvoproliće nakon što je policija uhitila još jednog terorista koji se spremao aktivirati pojas s eksplozivom. U međuvremenu, Turska je podignula stupanj pripravnosti u strahu od mogućih novih terorističkih napada jer se zna da u Turskoj ima nekoliko tisuća tzv. spavača, pripadnika ISIL-a.

Vojni analitičar portala Obris.org, Igor Tabak, smatra kako je evidentno da se sukob iz Sirije polako širi na susjedne zemlje i da je sada na red došla i Turska, ali smatra da napadi nisu usmjereni prema vladajućoj strukturi u Turskoj, s obzirom na to da ona zapravo prešutno pomaže islamistima.

Osveta za Kobane

– To što se dogodilo po svemu sudeći vezano je za sukob u Kobaneu. U mjestu gdje se napad dogodio je centar u kojem ljudi rade na obnovi Kobanea. Za vrijeme sukoba to je mjesto bilo centar logistike za kurdske snage. U gradu Suruçu, gdje je većina kurdskog stanovništva, aktivno su sudjelovali u obrani Kobanea. ISIL se želio osvetiti Kurdima za poraz i našao je laku metu – ističe Igor Tabak.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je prošli tjedan da njegova zemlja, iako je jako pojačala sigurnosne mjere duž 900 kilometara duge granice sa Sirijom, ne planira uskoro vojnu akciju u Siriji. Mjere protiv džihadista u Turskoj pojačane su nakon što je Ankaru posjetilo visoko američko izaslanstvo. Dvije strane dogovorile su da će pojačati suradnju u borbi protiv ISIL-a.     

>> Teroristički napad: Najmanje 28 mrtvih u eksploziji u Turskoj

>> Turska priprema vojnu invaziju na Siriju, Erdogan ne želi stvaranje kurdske države

Ključne riječi

Komentara 4

HR
Hrvatskalatinica
22:04 21.07.2015.

Turske medije optuzuje za to Kurdske teroriste

HR
Hrvatskalatinica
22:05 21.07.2015.

Turske medije optuzuje za to Kurdske teroriste , i to je za njih kurdsko maslo, tojest medjunarodni terorizam

IN
inbox
22:58 21.07.2015.

ide to polako prema nama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije